Θάνος Μικρούτσικος: Πέντε κείμενα μετά μουσικής

Νέο βιβλίο-cd.


Η τελευταία εκδοτική παρουσία του Θάνου Μικρούτσικου ήταν με την βιογραφία του από τον Οδυσσέα Ιωάννου που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για κάποιο βιογραφικό ή αυτοβιογραφικό κείμενο, αλλά για μια έκδοση που περιλαμβάνει πέντε κείμενα που ακούγονται μετά της δικής του μουσικής πάνω σε κείμενα του πατρινού ποιητή Γιώργου Κοζία.

Ο συνθέτης έχοντας ιδιαίτερα στενή σχέση με την ποίηση και την μελοποίησή της κυκλοφορεί το βιβλίο – CD με τίτλο “Πέντε κείμενα μετά μουσικής” από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Σχετικά με το cd:

Πρόκειται για τα έργα “Η γη τσακισμένο καράβι για φωνή και πιάνο” καθώς και το “Ένας κόσμος χωρίς ταξιδιώτες” για φλάουτο και αφηγητή. Δύο έργα που κινούνται στο χώρο της λόγιας μουσικής, όπως αναφέρει ο κριτικός και ιστορικός της μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης στο εκτενές κείμενο που συνοδεύει την έκδοση.

Η “γη τσακισμένο καράβι” κατά τον Θάνο Μικρούτσικο είναι ένα απελευθερωμένο έργο έξω από όλων των ειδών τις συμβάσεις. Είναι ένα αντισυμβατικό έργο που κινείται σε πολλούς μουσικούς χώρους ξεφεύγοντας από την τυπική φόρμα του κλασικού τραγουδιού.

Η παρεμβολή στίχων του ιδιοφυούς Ουίλιαμ Μπλέηκ βοήθησε στην απελευθέρωση από την τυπικότητα της κλασικής φόρμας. Ρομαντικός και καταραμένος ποιητής ο Μπλέηκ, υπερρεαλιστής ο Κοζίας και όμως στο έργο όλα ρέουν ομαλά. Γιατί και οι δυο κυνηγάνε και βρίσκουν την ουσία των πραγμάτων κι έτσι υπάρχει από αυτή την άποψη αδιαμφισβήτητη συγγένεια. Το έργο αυτό ερμηνεύεται από τη σοπράνο Αγγελική Καθαρίου, τραγουδίστρια ανοιχτών οριζόντων και την πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο.

Το δεύτερο έργο “Ένας κόσμος χωρίς ταξιδιώτες” πάλι σε ποίηση Γιώργου Κοζία είχε την ίδια τύχη. Στο φλάουτο η σπουδαία Πολωνέζα Ιβόνα Γκλίνκα και αφηγητής ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Εκτός από τα δύο μουσικά έργα στο βιβλίο περιέχονται και πέντε κείμενα του συνθέτη. Οι τίτλοι τους ενδεικτικοί του θεματικού ενδιαφέροντος αλλά και της ευαισθησίας που αποπνέουν.

Συγγνώμη κύριε Ντεμπυσσύ (1992)
Γράμμα στην αγαπημένη μου (1999)
Πως η “Πρώτη Μάρτη” έγινε “Πρω-Μαρ” ή Τι έπαιζε ο Alpha εκείνο το βράδυ ή Συζητώντας με την γιαγιά μου (2000)
Δεν δύναμαι να ανταποκριθώ εις την πρόσκλησή σας διότι έχω να καθαρίσω το κλαρινέτο μου (2005)
Μια νύχτα που άλλαξε τις ζωές μας (2011)

Το βιβλίο CD (68 σελίδες) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης στα βιβλιοπωλεία και σε επιλεγμένα δισκοπωλεία.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!