Θεόδωρος Παπακώστας: «Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στο κακό μάτι – Το ξόρκιζαν με τα γεννητικά όργανα»


Καλεσμένος στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου «The 2Night Show» ήταν ο αρχαιολόγος Θεόδωρος Παπακώστας, ο οποίος ανέλυσε την ιστορία της Ελένης Τοσίτσα και τις δοξασίες των Αρχαίων Ελλήνων περί κακού ματιού.

«Αυτή η γυναίκα είναι για εμάς ένα κόσμημα. Όπως σχολίασε κάποιος, δεν έγραφε με το χέρι αλλά με την καρδιά. Δεν γνωρίζουμε το πατρικό της όνομα. Ήταν μια αγράμματη κοπέλα από το Μέτσοβο που παντρεύτηκε τον Τοσίτσα. Έγιναν ζάμπλουτοι και επέστρεψαν στην Αθήνα μετά την Επανάσταση, όπου εκείνη πέθανε.

Ο σύζυγός της την άφησε κληρονόμο μιας τεράστιας περιουσίας, την οποία διέθεσε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Όταν το ελληνικό κράτος χρειάστηκε χώρο για την ίδρυση του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εκείνη παραχώρησε το οικόπεδό της. Λίγο πριν πεθάνει, δώρισε και έναν χώρο για το Αρχαιοελληνικό Μουσείο, υπογράφοντας με σταυρό καθώς δεν ήξερε να γράφει.»

«Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στο κακό μάτι και ήταν δεισιδαίμονες. Ένας τρόπος να το εξορκίσουν ήταν η χρήση των γεννητικών οργάνων, τα οποία δεν δίσταζαν να επιδεικνύουν δημοσίως. Αφόδευαν και ουρούσαν δημόσια, χωρίς ντροπή, και γυμνάζονταν γυμνοί. Τα γεννητικά όργανα θεωρούνταν φυλαχτό. Τοποθετούσαν φαλλούς ως προστασία ενάντια στο κακό μάτι.»

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!