Θεσσαλονίκη: Απελπισμένα για μια σταγόνα νερό τα αδέσποτα ζωάκια στο Σέιχ Σου – Κλειστές όλες οι βρύσες


Χωρίς πόσιμο νερό έχει μείνει το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, αφού οι βρύσες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία είναι κλειστές. Το γεγονός έχει αναστατώσει τους φιλόζωους που συνδράμουν την πανίδα του δάσους, καθώς, όπως λένε, δεν μπορούν να γεμίσουν τις ποτίστρες με αποτέλεσμα τα ζωάκια να μένουν δίχως νερό σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και να συγκρούονται για το ποιο θα πρωτοπιεί νερό όταν εμφανίζεται κάποια ευκαιρία.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στη Voria.gr η πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αδέσποτα Σέιχ Σου», Βούλα Τζάνου «προφανώς και δεν μπορούμε να ανεβάσουμε επαρκή ποσότητα νερού στο δάσος για να πιούν τα αδέσποτα. Για αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να ανοίξουν οι βρύσες, ώστε να μπορούν να γεμίσουν με νερό οι ποτίστρες».

Ωστόσο, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά της για τη λειτουργία των βρυσών, οι απαντήσεις ήταν αρνητικές. «Το Δασαρχείο μου ανέφερε ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και έτσι δεν μπορεί να ανοίξει τις βρύσες. Κι εγώ απαντώ, να μας φέρουν τις εργαστηριακές αποδείξεις για να δούμε εάν το νερό αυτό είναι πόσιμο ή όχι. Διότι δεν γίνεται να στερούν το πολυτιμότερο αγαθό από αυτές τις ψυχές, δίχως αποδείξεις».

Το ζήτημα ωστόσο δεν αφορά μόνο τα αδέσποτα ζωάκια, καθώς το νερό στο περιαστικό δάσος είναι απαραίτητο -ιδίως σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες- και για τους περιπατητές, τους αθλητές και τους ποδηλάτες που περνούν καθημερινά από εκεί.

«Εάν κάποιος αισθανθεί αδιαθεσία, γιατί να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε νερό;», αναρωτιέται η κ. Τζάνου και ξεκαθαρίζει ότι έχει ήδη φτάσει την υπόθεση στον εισαγγελέα.

Στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου βρίσκονται μεταξύ άλλων ειδών, περίπου 45 αδέσποτα σκυλιά τα οποία προφανώς δεν γνωρίζουν από τα όρια των δήμων (το δάσος μοιράζονται οι δήμοι Νεάπολης – Συκεών, Πυλαίας – Χορτιάτη και Θεσσαλονίκης).

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Αγίου Παύλου / Πολιτικής Προστασίας, Πολιτικής Άμυνας, Δημοτικής Αστυνόμευσης, Φροντίδας Αδέσποτων & Δεσποζόμενων Ζώων Συντροφιάς του δήμου Νεάπολης – Συκεών, Ιωάννη Ζαρίφη που μίλησε στη Voria.gr έχουν γίνει προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. «Όντως υπάρχει πρόβλημα με το νερό για τα αδέσποτα ζώα στο δάσος. Βάζουμε πάντοτε φαγητό στα ζωάκια, αλλά δεν υπάρχει λύση με το νερό καθώς όπως μας έχουν ενημερώσει από το Δασαρχείο, το τρεχούμενο νερό είναι ακατάλληλο προς πόση».

Η λύση που πρότεινε ο ίδιος στους φιλόζωους είναι «να αφήσουν εκεί τους κουβάδες τους και να τους γεμίζουμε εμείς με νερό».

Η θέση του Δασαρχείου

Σύμφωνα με τη Δασάρχη Θεσσαλονίκης, Φιλοθέη Μελά οι βρύσες στο Σέιχ Σου είναι κλειστές εδώ και χρόνια.

«Το νερό δεν προέρχεται από την ΕΥΑΘ, αλλά από τις δεξαμενές που έχουμε στο δάσος για την πυρόσβεση. Συνεπώς έχουμε κλείσει τις βρύσες για λόγους ασφαλείας καθώς δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να το πιει ένας περιπατητής αφού η ποιότητα του νερού δεν είναι εγγυημένη», είπε η κ. Μελά στη Voria.gr για να ξεκαθαρίσει ότι «τα ταμπελάκια που βάζαμε και προειδοποιούσαμε ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο προς πόση, τα βρίσκαμε κατεστραμμένα».

Σε ό,τι αφορά στα αδέσποτα, η κ. Μελά είπε ότι γίνεται προσπάθεια από κοινού με τον δήμο Νεάπολης – Συκεών και την αρμόδια αντιδημαρχία ώστε να βρεθεί γρήγορα κάποια δεξαμενή και να εξυπηρετούνται οι φιλόζωοι προκειμένου να βάζουν νερό στα αδέσποτα ζωάκια του δάσους.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!