Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα και την Ευρώπη;

Για να ρίξουμε μια ματία…


Το πρακτορείο Reuters αναφερόμενο στο απογευματινό διάγγελμα του πρωθυπουργού σχολιάζει ότι αυτό αποτελεί «μέρος των κυβερνητικών προσπαθειών να πείσει την κοινή γνώμη ότι έφτασε σε μια καλή συμφωνία με τους δανειστές».

Η Daily Telegraph σε άρθρο της με τίτλο «Μην ξεγελιέστε από την ιδέα ότι το Grexit είναι αδύνατο να συμβεί τώρα» σχολιάζει ότι το «ευρώ είναι ένας παλιομοδίτικος γάμος, όπου το διαζύγιο δεν υφίσταται».

Το εκτενές άρθρο του Βusiness Ιnsider έχει τίτλο «Η Ελλάδα είχε μια ευκαιρία να κάνει το ευρώ να λειτουργήσει καλύτερα, αλλά απέτυχε». Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι η Γερμανία και οι άλλοι δανειστές πρόσφεραν στην Ελλάδα την χαλάρωση των όρων του δανεισμού και χαμηλότερα επίπεδα πρωτογενούς πλεονάσματος για να της «γλυκάνουν το χάπι». «Ομως αυτά τα ανταλλάγματα θα δοθούν στο τέλος των συνομιλιών και όχι στην αρχή. Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να σταματά κάποιες μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Η Wall Street Journal παρουσιάζει ένα διάγραμμα με τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας έως το 2055. Σύμφωνα με το διάγραμμα, η Ελλάδα οφείλει να αποπληρώσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015, στο ΔΝΤ, σε ιδιώτες κατόχους γραμματίων και στην ΕΚΤ.

Σε άλλο γράφημα παρουσιάζονται αναλυτικά οι ανά μήνα υποχρεώσεις της Ελλάδας έως τον Απρίλιο του 2054.

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης τονίζουν ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για να πάρει η Ελλάδα επιπλέον βοήθεια από το πρόγραμμα διάσωσης αλλά διατυπώνεται η εκτίμηση ότι «δύσκολα θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τα χειρότερα από τα οικονομικά και δημοσιονομικά της προβλήματα».

Η Washington post χαρακτηρίζει την συμφωνία των Βρυξελλών ως συμβιβαστική λύση» και τονίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες της χρονιάς.

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σχολιάζει ότι με την συμφωνία απομακρύνεται «ο άμεσος κίνδυνος για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας από τον επόμενο κιόλας μήνα»

thetoc.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!