Τι προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης για χρέος, Μνημόνιο, ανεργία -Τι λέει στο Μανιφέστο του για τον Γιώργο Παπανδρέου
Τις πρώτες προτάσεις του για τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής πολιτικής έδωσε, χθες, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ιδρυτής του κόμματος Το Ποτάμι, απαντώντας, έτσι, σε όσους τον επέκριναν ότι έκανε πολιτική κίνηση χωρίς θέσεις.
Θέση για την ανεργία: Μελετημένη, αλλά όχι κοστολογημένη
Στο θέμα της ανεργίας η πρόταση Θεοδωράκη είναι μελετημένη. Εκτιμά ότι η πολιτική των παροχών και επιδομάτων δεν επιλύει το ζήτημα της ανεργίας. Κάνει μια φιλελεύθερη και αναπτυξιακή πρόταση, να δίνονται κίνητρα στις επιχειρήσεις για να προσλαμβάνουν.
Ταυτόχρονα κάνει και μια «αριστερή» πρόταση, να χορηγείται το επίδομα ανεργίας για 2 χρόνια ώσπου η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%
Το αρνητικό στην θέση για την ανεργία είναι ότι Το Ποτάμι δεν εξηγεί πού θα βρεθούν τα χρήματα για να επιδοτηθεί η εργασία και η ανεργία, καθώς και η ταχύρρυθμη εκπαίδευση που προτείνει.
Ποια είναι η πρότασή σας για το ζήτημα της ανεργίας;
Η μόνη πραγματική λύση για την ανεργία είναι να ξαναπάρει μπροστά ο ιδιωτικός τομέας, και όποιοι πολιτικοί το κρύβουν αυτό, κοροϊδεύουν. Αυτό θα γίνει με μέτρα όπως η ενίσχυση της ρευστότητας. Επίσης, τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ για επιδότηση της εργασίας πρέπει να δίνονται για απασχόληση σε επιχειρήσεις, ή για αυτοαπασχόληση, αντί για stages στο δημόσιο. Έτσι αποκτούν οι νέοι χρήσιμες εμπειρίες και έχουν καλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν να δουλεύουν παραγωγικά. Για την αυτοαπασχόληση των νέων, μπορεί να καλύπτεται η εισφορά ΟΑΕΕ μέχρι μια ηλικία (π.χ. 30 ετών), για να μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, χωρίς να υποχρεωθούν σε μαύρη εργασία.
· Επίδομα ανεργίας για 2 χρόνια μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%.
· Θα πρέπει επίσης οι νέοι να εκπαιδευτούν ταχύρρυθμα σε ειδικότητες και δεξιότητες που σήμερα λείπουν. Παρά την ανεργία, μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν βρίσκει κατάλληλους συνεργάτες. Με το μέτρο αυτό μπορούν να απορροφηθούν πάνω από 100.000 άνεργοι.
Χρέος: Λέει ό,τι και τα άλλα κόμματα
Για το χρέος Το Ποτάμι ζητάει ό,τι και τα υπόλοιπα κόμματα, δηλαδή επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων. Δεν αναφέρει περίπτωση «κουρέματος». Αναφέρει, ωστόσο, ότι όταν η ελληνική οικονομία γίνει πιο ισχυρή τότε θα μπορούσαμε «να διαπραγματευτούμε το χρέος», όπως αναφέρει, δηλαδή να το «κουρέψουμε», μάλλον.
Χρέος
· Σήμερα αυτό που πρέπει να ζητήσουμε είναι χαμηλότερες πληρωμές τόκων για τα επόμενα χρόνια. Αν και οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων δε είναι ιδιαιτέρως υψηλές μέχρι το 2012, πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικό να επιτύχουμε με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για τα διμερή δάνεια από τις χώρες τις ΕΕ καθώς και μία περαιτέρω μετακύλιση της αποπληρωμής. Το χρέος θα πρέπει να το διαπραγματευτούμε όταν θα είμαστε ποιο ισχυροί. Όταν θα είναι σε καλύτερη κατάσταση ο ιδιωτικός τομέας, όταν δεν θα κινδυνεύουν με κατάρρευση επιχειρήσεις, όταν οι τράπεζες μειώσουν τον δανεισμό τους από τους μηχανισμούς παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ. Τότε έχει νόημα να είμαστε πιο σκληροί για το ύψος του χρέους. Το κύριο ζήτημα που θα κρίνει την βιωσιμότητα ή μη του χρέους είναι η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και ο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που συμφωνούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και ειδικοί. Ακόμα και αν μειωθεί το χρέος, να η οικονομία δεν ανάκαμψη και η ύφεση συνεχιστεί τότε το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Για να το πούμε πιο μηχανικά, για εμάς το στοίχημα για την μείωση του χρέους (που συνήθως μετριέται ως λόγος προς το ΑΕΠ) είναι η αύξηση της παραγωγής, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση δηλαδή του παρονομαστή.
Για το Μνημόνιο: Αιχμές εναντίον Παπανδρέου
Για το Μνημόνιο αφήνει να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στο 1ο Μνημόνιο ήταν « δυστυχώς καταρτισμένο σχετικά βιαστικά και χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν κάποιες ιδιαιτερότητες». Για να φύγουμε από τα Μνημόνια, Το Ποτάμι προτείνει κάτι που φαντάζει πολύ μακρινό: να γίνει η ελληνική οικονομία παραγωγική και να συγκλίνει με την ευρωζώνη και μετά βλέπουμε.
Μνημόνια
· Κατ αρχήν δεν υπάρχει μονομερώς ένα μνημόνιο. Υπάρχει μία δανειακή σύμβαση στην οποία επισυνάπτεται ένα πρόγραμμα οικονομικών αλλαγών, δυστυχώς καταρτισμένο σχετικά βιαστικά και χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν κάποιες ιδιαιτερότητες. Για να ξεφύγουμε από τα Μνημόνια ένα τρόπος υπάρχει. Να εκπονήσουμε ένα Εθνικό σχέδιο που θα εξασφαλίζει πρώτα από όλα ότι η ελληνική οικονομία θα γίνει παραγωγική και θα συγκλίνει με την Ευρωζώνη. Μόνο τότε η κοινωνία της Ευρώπης θα ακούσει το αίτημα μας για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πιστεύουμε πως η χώρα θα μπορέσει να επιτύχει πολύ καλύτερο διακανονισμό του χρέους σε μερικά χρόνια, π.χ., το 2018, από αυτόν που θα μπορούσε να επιτύχει σήμερα. Ας μην ξεχνάμε πως ο οριστικός διακανονισμός του χρέους συνεπάγεται και την παύση της κοινοτικής αρωγής (πέραν της συμμετοχής της στην ΕΕ).
· Το πιο σημαντικό ερώτημα για την οικονομία, όχι μόνο σήμερα, αλλά τα τελευταία 30 χρόνια, είναι γιατί καμιά κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με το εμπορικό ισοζύγιο, και γιατί όποτε κάποιοι ελάχιστοι το έθεταν στο δημόσιο διάλογο, δεν τους άκουγε κανένας. Η διαφορά ανάμεσα σε εξαγωγές και εισαγωγές, είναι αρνητική από το 1962. Καμιά κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε λαϊκίστικη, είτε εκσυγχρονιστική δεν πήρε σοβαρά μέτρα για το ισοζύγιο. Το βάθος της κρίσης στην Ελλάδα οφείλεται σε αυτή την μακροχρόνια και θεμελιακή αδυναμία – ότι δηλαδή η παραγωγική βάση της χώρας δεν μπορούσε να υποστηρίξει τις δαπάνες που έκαναν τα νοικοκυριά και το κράτος. Γιατί λοιπόν αυτή η εγκληματική αμέλεια; Γιατί κανένας πρωθυπουργός και κανένας υπουργός οικονομίας, παρόλο που ορισμένοι ήταν σοβαροί άνθρωποι, δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την τάση.
Πηγή: iefimerida