Τι σχέση έχει η Apple με τον Πάμπλο Πικάσο;
Ξεκίνησαν με μία ιδέα, και την επεξεργάστηκαν μέχρι να έχουν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν
Τι σχέση μπορεί να έχει η τεχνολογία και η τέχνη; Οι εραστές της τέχνης απαρνούνται την τεχνολογία αλλά οι λάτρεις της τεχνολογίας εμπνέονται από την τέχνη. Είναι μία σχέση μίσους και πάθους!
Το γεγονός αυτό αποδεικνύουν μάλιστα οι υπάλληλοι της Apple οποίοι παρακολουθούν το εσωτερικό πρόγραμμα κατάρτισης της εταιρείας, γνωστό και ως «Πανεπιστήμιο της Apple» όπου μαθαίνονται οι ίδιες τεχνικές που χρησιμοποίησε ο διάσημος ζωγράφος, Πάμπλο Πικάσο για να δημιουργήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά και αναγνωρίσιμα έργα στην ιστορία της τέχνης.
Ο εκπαιδευτής στο μάθημα «Σούπερ-μυστική πορεία για το πώς η Apple κάνει τα πράγματα» παρουσιάζει τη διάσημη σειρά, τις 11 λιθογραφίες του Πάμπλο Πικάσο, «The Bull».
Το έργο «The Bull», είναι μια σειρά από 11 λιθογραφίες του ταύρου που ο Πικάσο δημιουργούσε για πάνω από ένα μήνα, αρχής γενομένης από τα τέλη του 1945. Παρατηρώντας όλες τις λιθογραφίες από την αρχή ως το τέλος, στο πρώτο σχέδιο ο ταύρος είναι με κέρατα, μυώδης με λεπτομέρειες και καταλήγει στο τελευταίο να είναι σχεδιασμένος μόλις με λίγες γραμμές, αν και σίγουρα παραμένει ένας ταύρος.
Αυτός είναι ο τρόπος της Apple.
Η ιδέα: οι σχεδιαστές της Apple προσπαθούν για την απλότητα ακριβώς όπως ο Πικάσο εξαλείφει λεπτομέρειες για να δημιουργήσει ένα μεγάλο έργο τέχνης. Το πρόγραμμα επινοήθηκε από τον Joel Podolny, τον τότε κοσμήτορα του Yale School of Management. Ο Steve Jobs τον επέλεξε όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, το 2008 και παραμένει επικεφαλής της προσπάθειας.
«Θα χρειαστούν περισσότερες επαναλήψεις μέχρι κάποιος να μπορεί απλά να μεταφέρει το μήνυμα με ένα πολύ συνοπτικό τρόπο, και αυτό είναι αλήθεια στην Apple και σε ό,τι κάνουμε», δήλωνουν επικεφαλής της εταιρείας.
Υπάρχει μία λέξη για τη διαδικασία: αφαίρεση.
Το θέμα με την αφαίρεση είναι ότι είναι γελοία δύσκολη, δεδομένου ότι απαιτεί μια κατανόηση των βασικών αρχών του τι συμβαίνει, τι είναι και τι θέλουμε.
Με τον τρόπο αυτό, οι επιστημονικές θεωρίες – όπως εκείνες που έχουν κάνει τους Albert Einstein και Stephen Hawking αθάνατους – οδηγούν σε αφαιρέσεις.
Είναι χρήσιμο να εξετάσει κανείς την αφαίρεση ως εργαλείο για την κατανόηση.
Ο Πικάσο ξεκίνησε τη γνωστή σειρά των Ταύρων του με μία ρεαλιστική εικόνα ενός ταύρου. Στη συνέχεια, άρχισε να ενδιαφέρεται για τα επίπεδα καθορίζοντας τη μορφή του ταύρου. Αλλά, όπως πειραματίστηκε με τα επίπεδα αυτά, κατάλαβε ότι αυτό που τους ορίζει ήταν οι γωνίες τους, οι οποίες στη συνέχεια μειώνονται σε απλές γραμμές. Τέλος, ο ίδιος κατάργησε τις περισσότερες από αυτές τις γραμμές, αφήνοντας ένα καθαρό περίγραμμα που εξακολουθεί να μεταφέρει την ουσία… ότι πρόκειται δηλαδή για ταύρο.
Ο Πικάσο είπε περίπου τα ίδια με δικά του λόγια:
Για να καταλήξεις σε αφαίρεση, είναι πάντα απαραίτητο να αρχίσεις με την απτή πραγματικότητα… Θα πρέπει πάντα να αρχίζεις με κάτι. Στη συνέχεια μπορείτε να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη της πραγματικότητας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, έτσι κι αλλιώς, επειδή η ιδέα του αντικειμένου θα έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της.
Αυτή την καθοδήγηση προς την απλότητα ζωντανεύει η Apple. Η στάση της εταιρείας προς την απλότητα είναι μέρος αυτού που επέτρεψε να κάνει την τεχνολογία της ελκυστική για τους ανθρώπους.
Σε ένα άλλο μάθημα «Τι κάνει την Apple, Apple», που παραδίδεται κατά καιρούς, έδειξαν μία διαφάνεια του τηλεχειριστηρίου για το Google TV. Το τηλεχειριστήριο διαθέτει 78 πλήκτρα. Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτής εμφανίζεται με μία φωτογραφία του τηλεχειριστήριου της τηλεόρασης της Apple, ένα λεπτό κομμάτι μετάλλου με μόλις τρία κουμπιά.
Πώς οι σχεδιαστές της Apple κατέληξαν στα τρία κουμπιά;
Ξεκίνησαν με μία ιδέα, και την επεξεργάστηκαν μέχρι να έχουν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν. Τρία κουμπιά. Ένα κουμπί για να παίξετε και να διακόψετε ένα βίντεο, ένα κουμπί για να επιλέξετε κάτι για να το παρακολουθήσετε και ένα άλλο για να μεταβείτε στο κύριο μενού.
Απλούστατο!
Ο Steve Jobs δήλωσε:
«Τα μότο μου – εστίαση και απλότητα. Το απλό μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το πολύπλοκο. Θα πρέπει να εργαστείτε σκληρά για να καθαρίσετε τη σκέψη σας, να την απλοποιήσετε. Αλλά αξίζει τον κόπο στο τέλος επειδή μόλις φτάσετε εκεί, μπορείτε να μετακινήσετε βουνά».
πηγή: newmoney.gr