Tι σημαίνει η σημερινή ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας – Η ιστορία

Η αφορμή, οι διεκδικήσεις και η καθιέρωση.


Στις μέρες μας η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας έχει χάσει το πολιτικό της υπόβαθρο και έχει μετατραπεί σε μία ευκαιρία για τις γυναίκες να λαμβάνουν δώρα και λουλούδια ή να διασκεδάζουν το βράδυ με γυναικοπαρέες. Στην πραγματικότητα όμως, η 8 Μάρτη είναι μία πολύ σημαντική ιστορική ημερομηνία με πολιτικό υπόβαθρο.

Η αφορμή:
Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η 8 Μάρτη καθιερώθηκε ως ημέρα αγώνα, απεργίας και προβολής των αιτημάτων των εργαζόμενων γυναικών.
Το 1910 έγινε το δεύτερο συνέδριο της διεθνούς οργάνωσης σοσιαλιστριών στην Κοπεγχάγη. Εκεί, η Τσέτκιν πρότεινε την υιοθέτηση της 8ης Μάρτη ως Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας εμπνευσμένη από μία διαδήλωση αμερικανίδων σοσιαλιστριών στη Νέα Υόρκη την ίδια περίοδο. Η διαδήλωση είχε οργανωθεί για να τιμηθούν οι ράφτρες και υφάντριες της Ν. Υόρκης που κατέβηκαν στην πρώτη απεργία γυναικών και στην πρώτη γυναικεία διαδήλωση στην ιστορία (8 Μάρτη 1857) διεκδικώντας μείωση των ωρών εργασίας από 14 ώρες σε 8 ώρες, καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία.

Διεκδικήσεις:
Μερικές από τις διεκδικήσεις των γυναικών τότε που μερικές παραμένουν διαχρονικές είναι οι εξής: δικαίωμα στη μόρφωση, κατοχύρωση οικονομικά και νομικά του γάμου, ίδια αμοιβή για ίδια εργασία, καταπολέμηση της ηθικής που αφενός παρείχε στους άνδρες σεξουαλική ελευθερία και αφετέρου χτυπούσε τη γυναίκα με άδικη σκληρότητα, μεταρρύθμιση των νόμων περί γάμου ώστε να εξασφαλιστεί για τους δύο συζύγους το ίδιο δικαίωμα αποφάσεων σε όλες τις κοινές υποθέσεις, νομικές μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα των εξώγαμων παιδιών ώστε ο πατέρας του παιδιού να έχει μεγαλύτερες υποχρεώσεις απέναντι στη μητέρα και στο παιδί, πρόσβαση των γυναικών σε αξιώματα σε δήμους-κοινότητες-κράτος, κατάργηση των περιορισμών της γυναίκας να συμμετέχει σε οργανώσεις και συλλόγους, συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις εκλογές -εκκλησιαστικές, δημοτικές και κοινοτικές, πολιτικές.

Καθιέρωση:
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών γίνεται κάθε χρόνο αφορμή για αφιερώματα και συζήτηση πάνω στα ζητήματα του σεξισμού και της γυναικείας καταπίεσης. Η φετινή 8 Μάρτη δεν θα είναι εξαίρεση. Μετά από χρόνια μάλιστα οργανώνεται διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, δίνοντας έτσι στην ημέρα αυτή ξανά πολιτική χροιά.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!