ΤΙΜΕ: Οι «Μαχητές του Έμπολα» Πρόσωπo της Χρονιάς
Έγιναν εγγυητές της υγείας των ανθρώπων, όταν οι κυβερνήσεις σήκωσαν τα χέρια ψηλά.
Τους «μαχητές του Έμπολα» ανακήρυξε «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2014 το περιοδικό ΤΙΜΕ για τους ανθρώπους που συνέβαλαν καθοριστικά ώστε να σωθούν εκατοντάδες ζωές.
Το περιοδικό γράφει ότι ο ιός στοίχειωσε τα αφρικανικά χωριά σαν κάποιο μυθικό τέρας που απαίτησε ανθρώπινες θυσίες και επέστρεψε στη φωλιά του. Όμως έφτασε στη Δύση με τη μορφή εφιάλτη, μια φρίκη του Χόλιγουντ που κάνει τα μάτια να αιμορραγούν και διαλύει τα όργανα χωρίς να υπάρχει θεραπεία.
Αναφέρει ότι το 2014 ένα ξέσπασμα του ιού το μετέτρεψε σε επιδημία χτυπώντας εκτός από τον κόσμο γιατρούς και νοσηλευτές και αφανίζοντας την αδύναμη δημόσια υγεία στην Αφρική.
«Όποιος ήταν πρόθυμος να περιθάλψει τα θύματα Έμπολα διέτρεχε τον κίνδυνο να γίνει κι αυτός θύμα», γράφει το ΤΙΜΕ, αναφερόμενο στη συνέχεια στους ανθρώπους του χώρου, τις ειδικές δυνάμεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και τους Σαμαρείτες από όλο τον κόσμο που πολέμησαν πλάι-πλάι με τους τοπικούς γιατρούς και νοσηλευτές, τους οδηγούς των ασθενοφόρων και τους υπεύθυνους των ταφών.
“Αν κάποιος από την Αμερική έρχεται να βοηθήσει τους ανθρώπους μου, γιατί κάποιος από την Αφρική δεν μπορεί;», λέει η Ίρις Μάρτορ, μια νοσοκόμα από τη Λιβερία ενώ ο Foday Gallah, ένας οδηγός ασθενοφόρου που επέζησε της λοίμωξης, αποκαλεί την “ασυλία” του ένα ιερό δώρο. “Θέλω να δώσω το αίμα μου, ώστε πολλοί άνθρωποι να σωθούν», λέει. “Θα πολεμήσω τον Έμπολα με όλες τις δυνάμεις μου.”
Το περιοδικό αναφέρει πολλές περιπτώσεις και δηλώσεις ανθρώπων που κοίταξαν στα μάτια το θάνατο για να σώσουν συνανθρώπους τους. Αυτών που αποκαλεί «μαχητές του Έμπολα», και είναι “όλοι εκείνοι που έτρεξαν από την πρώτη στιγμή, άνθρωποι που επέζησαν του εφιάλτη και έγιναν οι εγγυητές της υγείας για τους υπολοίπους, όταν οι κυβερνήσεις σήκωσαν τα χέρια ψηλά».