«Το facebook θα γίνει περισσότερο πλατφόρμα»

Ο Απόστολος Λέριος του facebook μιλάει για το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο


Ο Απόστολος Λέριος του facebook μιλάει για το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο

Ο Απόστολος Λέριος του facebook μιλάει για το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο

Ο Απόστολος Λέριος του facebook μιλάει για το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο

 

«Σκοπός μου ήταν να γίνω προγραμματιστής, κομπιουτεράς όπως λέγαμε τότε» δηλώνει ένας από τους βασικούς σχεδιαστές-μηχανολόγους λογισμικού του Facebook, ο Ελληνοαμερικανός Απόστολος Λέριος, ο οποίος μεγάλωσε στην Ελλάδα, τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών και πήγε για σπουδές στο Stanford, στην Καλιφόρνια.

Οι διακρίσεις που είχε σε διαγωνισμούς σχετικούς με την πληροφορική στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, τον βοήθησαν ώστε το Stanford να του δώσει υποτροφία. Διαφορετικά, όπως αναφέρει, δεν θα μπορούσε να πάει γιατί δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα χρήματα. Μετά το πρώτο πτυχίο συνέχισε, κάνοντας διδακτορικό για να γίνει καθηγητής, αλλά βλέποντας τη σκληρή ζωή που κάνουν οι καθηγητές και ότι χρειάζονται «άνωθεν» παρεμβάσεις για την εξέλιξή τους, αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του.

 

«Εκείνη την εποχή γινόταν το Internet boom, όλες οι εταιρείες ξεκινούσαν, έβλεπα τους συμμαθητές μου να βγάζουν λεφτά και σκέφτηκα γιατί να μην βγάλω κι εγώ; Τα παράτησα. Το πανεπιστήμιο όμως μου έδωσε ένα Master γιατί είχα κάνει το μισό χρόνο του διδακτορικού» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Απόστολος Λέριος.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από νέες εταιρείες στο Silicon Valley και όχι μόνο εταιρείες τεχνολογίας, αφού δημιούργησε με τη γυναίκα του μέχρι και κλινική για ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές και έφτασε μέχρι και τη διδασκαλία των χορών χούλα της Χαβάης.

 

Στη συνέχεια ήρθε το facebook. Πέρασαν 15 χρόνια από την ημέρα που παράτησε τις σπουδές μέχρι σήμερα.

Συμφωνεί, χαμογελώντας, ότι το ταξίδι του μοιάζει με εκείνο του Οδυσσέα. Λέει ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στην «Ιθάκη» του, παρομοιάζει το facebook με τις Σειρήνες που συνάντησε στη διαδρομή ο ομηρικός ήρωας, γιατί, όπως αναφέρει, «είναι αρκετά ελκυστικό». Η δουλειά του σήμερα στο facebook, είναι να παρέχει τον κώδικα και το infrastructure.

 

«Οι τεχνικές που εγώ παράγω βασίζονται στο ποια είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην αναπαραγωγή εικόνων και βίντεο. Βρίσκω τρόπους, ώστε τους αλγόριθμους που εφευρίσκουν άλλοι να τους μετατρέπω σε μία μορφή που θα επιτρέπει να τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα, για να έχουμε τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιήσουμε στο facebook, που ως γνωστόν, έχει τεράστια ποσότητα αρχείων, εικόνων και φωτογραφιών. Φανταστείτε ότι 350 εκατομμύρια φωτογραφίες “ανεβαίνουν” την ημέρα, τεράστιες ποσότητες. Οπότε, βλέπω συνεχώς ποια είναι η τελευταία τεχνολογία σε εικόνα και σε βίντεο, και τη μεταφέρω μέσα στο facebook, με κώδικα που τρέχει πιο γρήγορα απ’ όσο τρέχει εκτός facebook».

Και συνεχίζει: «Συγχρόνως, συμβουλεύω τις ομάδες που ασχολούνται με το user interface, με την ιστοσελίδα ή με τις εφαρμογές που είναι στα κινητά, ώστε να χρησιμοποιούν με τον κατάλληλο τρόπο αυτές τις τεχνολογίες. Για παράδειγμα, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή στα κινητά, είπα ότι πέρα από τη χρήση του format jpeg, που είναι το στάνταρ για τις εικόνες, ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και ένα άλλο format που έχει το ένα δέκατο του μεγέθους του jpeg. Ο ρόλος μου, στην ουσία, είναι να αλλάζω τις τεχνολογίες, ώστε οι ομάδες που αλλάζουν την εμφάνιση του facebook να έχουν περισσότερα εργαλεία».

 

Το facebook εξελίσσεται συνεχώς. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Όπως εξηγεί στο ο Απόστολος Λέριος, πρώτον, το facebook θα είναι πολύ πιο δυνατό στα κινητά. Δηλαδή, θα έχει περισσότερες εφαρμογές, όχι όταν μπαίνει κάποιος στο facebook να βλέπει μόνο το newsfeed ή το timeline. «Όταν, για παράδειγμα, βλέπεις τη λίστα των φίλων σου, να μπορείς να “πατάς” τον φίλο σου και να παίρνεις τηλέφωνο. Δεν πρόκειται μόνο για μία ξεχωριστή εφαρμογή, αλλά έχει πιο σημαντικό ρόλο στον τρόπο που χρησιμοποιεί κάποιος το κινητό» εξηγεί.

Και δεύτερον, προσθέτει, «το facebook θα αλλάξει σε σχέση με το παρόν, δηλαδή, θα γίνει περισσότερο πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι μόνο εφαρμογή αυτόνομη, αλλά θα είναι μέρος πολλών άλλων εφαρμογών, όπως για παράδειγμα το Spotif, ή το Pandora. Δηλαδή, αν έχεις πει στο facebook ότι σου αρέσουν οι Led Zeppelin και έχει γίνει like, όταν θα πηγαίνεις στο Pandora, θα σου εμφανίζονται και οι Led Zeppelin. Ή στο GPS, όταν επιλέξεις ότι θέλεις να πας στη Θεσσαλονίκη, θα σου υπενθυμίζει ότι στη Λαμία είναι τρεις φίλοι σου και μπορείς να σταματήσεις για να τους συναντήσεις. Εμείς δεν γράφουμε την εφαρμογή πια, αλλά παρέχουμε τις πληροφορίες στις εφαρμογές».

 

Στην ερώτηση εάν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια απειλή για την παντοκρατορία του facebook, απαντά: «Όχι αυτή τη στιγμή, αλλά θα έπρεπε», υπενθυμίζοντας όμως, ότι και η Google δεν περίμενε ότι θα εμφανιστεί το facebook και θα τραβούσε πάνω του την προσοχή του κόσμου. «Το facebook, λοιπόν, πρέπει πάντα να σκέφτεται τις μικρές εταιρείες που υπάρχουν και που μπορεί να είναι απειλές γι αυτό. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή επειδή δεν υπάρχει κάτι άλλο, ακόμη και η Google με την Google Plus δοκίμασε να κάνει δικό της κοινωνικό δίκτυο αλλά απέτυχε, το facebook έχει φτάσει σε ένα σημείο που πιστεύει ότι είναι άτρωτο. Και αυτή είναι η “αχίλλειος πτέρνα” του. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μπορεί να είναι δέκα παιδιά σε ένα δωμάτιο και να φτιάχνουν το καινούριο μέσο κι εμείς να μην έχουμε την παραμικρή ιδέα για το τι συμβαίνει».

Αναφερόμενος στα αρνητικά του facebook, ο Απόστολος Λέριος τονίζει ότι, σαν μέσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άσχημο τρόπο, όπως και η τηλεόραση. «Μπορεί, δηλαδή, ένα νεαρός να μη σκέφτεται ότι, στο μέλλον, το να έχει “ανεβάσει φωτογραφίες” όπου είναι μεθυσμένος σε ένα πάρτι, ίσως του προκαλέσει προβλήματα. Η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το facebook και οποιοδήποτε άλλο μέσο στο διαδίκτυο άσχημα υπάρχει. Από εκεί και πέρα, είναι ο τρόπος που το χρησιμοποιεί κανείς και πώς θα τον βοηθήσουν οι καθηγητές και οι γονείς να το χρησιμοποιεί σωστά», δηλώνει και επισημαίνει ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική πρέπει να περιλαμβάνει σχετικό μάθημα «για το πώς θα συμπεριφέρεσαι στο διαδίκτυο».

 

Αυτή την περίοδο, όπως αναφέρει σε ένα σύντομο βιογραφικό του, ασχολείται με την «εκμάθηση της μετασχηματιστικής δύναμης των κοινωνικών δικτύων». «Έχουν αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο συναναστρέφονται οι άνθρωποι. Υπάρχει βελτίωση. Ξέρω τι κάνουν, πια, οι φίλοι μου πολύ περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν» λέει. «Έχουν τη δυνατότητα, επίσης, να συνδέουν πληθυσμούς που τους χωρίζουν τεράστιες αποστάσεις και ελπίζω, κάποια στιγμή, να γκρεμίσουν τα σύνορα. Μπορούν επίσης να κινητοποιήσουν κόσμο για ένα κοινό καλό, όπως η δωρεάν οργάνων, που ήταν μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του facebook. Η ίδια δυνατότητα υπάρχει στην τέχνη, στην πολιτική».

Ο ίδιος εργάζεται από το σπίτι του, στο Τέξας. Η τηλεργασία σου θυμίζει ότι υπάρχει ζωή εκτός δουλειάς, υπογραμμίζει. «Επίσης, έχει πολύ μεγάλη αξία, για παράδειγμα για τους γονείς, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που έχουν παιδιά στο σπίτι, ενώ μπορείς σε ένα ήσυχο περιβάλλον να είσαι πιο παραγωγικός».

 

Η ζωή είναι έξω, τονίζει σε κάθε ευκαιρία. Και απευθυνόμενος στους νέους, εξηγεί: «Αυτό που κάνουμε στο facebook είναι να φτιάχνουμε έναν αντικατοπτρισμό της ζωής. Αλλά η πραγματική ζωή είναι εκτός. Το facebook είναι ένα κακής ποιότητας αντίγραφο της ζωής, προς το παρόν, που πρέπει να βελτιωθεί. Αυτή τη στιγμή, είναι κάτι καλύτερο από το να στέλνεις ένα e-mail. Αν είχα επιλογή, δεν θα χρησιμοποιούσα καν το facebook. Όχι επειδή έχει προβλήματα αλλά επειδή δεν θέλω να περνάω το χρόνο μου έτσι».

Όσο για την επικαιρότητα, ο κ. Λέριος σχολίασε για τα ρατσιστικά φαινόμενα στην Ελλάδα: «στην Αμερική τόσα χρόνια δεν τον αντιμετώπισαν ποτέ έτσι». Για την οικονομική κρίση, είπε ότι είναι στην επικαιρότητα της Αμερικής, αλλά ως ένα μικρό κομμάτι της κρίσης, καθώς το πρόβλημα είναι συνολικά ευρωπαϊκό. Πιστεύει ότι «οι Έλληνες θα τα καταφέρουν. Θα επιβιώσουν, όπως έκαναν πάντα. Όπως και ο Οδυσσέας. Η Ελλάδα, όμως, με την έννοια του σημερινού συστήματος, η Ελλάδα της μεταπολίτευσης δεν θα τα καταφέρει. Έχει σάπια στοιχεία που πρέπει να καταστραφούν». Προβλέπει ότι «η οικονομία, για τα επόμενα δύο χρόνια, θα πάει χειρότερα πριν αρχίσει να βελτιώνεται».

 

Σήμερα, πραγματοποίησε ομιλία στο κολλέγιο DEREE με τίτλο «Πορτραίτο του επιστήμονα ως ενός Έλληνα μεσήλικα: 15 χρόνια επιχειρηματικότητας στις ΗΠΑ».

«Όποιος έχει διαβάσει την Οδύσσεια, ξέρει ότι το ταξίδι του Οδυσσέα δεν είναι εύκολο» δηλώνει. «Αλλά αν έχεις τα προσόντα και δουλέψεις σκληρά, μπορείς να κάνεις πραγματικότητα αυτό που αποκαλούμε “american dream”. Μία αποτυχία δεν είναι το τέλος στην Αμερική, αλλά ένα σκαλί στη σκάλα της επιτυχίας» υπογράμμισε. «Η αποτυχία συμβαίνει. Μάθε, συγχώρα, προχώρα μπροστά» είπε στο κοινό του στο Deree και, ανάμεσα στις συμβουλές που έδωσε, ήταν ότι η σκληρή δουλειά δεν είναι ούτε σκληρή ούτε δουλειά, αν αγαπάς αυτό που κάνεις και πιστεύεις στην αποστολή του.

 

Όσο για το δικό του μέλλον, δηλώνει ότι δεν θα είναι στο facebook για πάντα: «Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην οποία έχω δουλέψει. Αλλά είναι πολύ πιθανό να κάνω κάτι καινούριο μέσα στους επόμενους έξι μήνες ή ένα χρόνο, αν φύγω από τη σειρήνα του facebook».
 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!