Το “Kayas” του Bob Marley επανακυκλοφορεί 35 χρόνια μετά

Σε επετειακή έκδοση.


Σε επετειακή έκδοση.

Η είδηση και μόνο της επανακυκλοφορίας του άλμπουμ “Κayas” του Bob Marley αρκεί για να ενθουσιαστούν όσοι κάποτε λικνίστηκαν στους reggae ρυθμούς του. Ο δίσκος που ηχογραφήθηκε πριν από 35 χρόνια στην Αγγλία, επιστρέφει σε μορφή επετειακής έκδοσης μαζί με ένα βιβλιαράκι 23 σελίδων που περιέχει στίχους, σπάνιες φωτογραφίες αλλά και το τραγούδι “Smile Jamaica” ως bonustrack.

To συγκεκριμένο κομμάτι αλλά και ο δίσκος δημιουργήθηκαν δύο χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας που είχε δεχτεί λίγες μέρες πριν την εμφάνιση του σε μία συναυλία πολιτικού περιεχομένου με τον ομώνυμο τίτλο (Smile Jamaica). Παρά το γεγονός λοιπόν ότι το εν λόγω άλμπουμ μουσικά ίσως να μην αποτελεί μία στιγμή κορύφωσης στην καριέρα του, σίγουρα αξίζει να το έχει κανείς στη δισκοθήκη του για ιστορικούς ή ακόμα και για συναισθηματικούς λόγους.

 Ο τραγουδιστής που δεν ήταν ούτε μαύρος ούτε λευκός και είχε δεχτεί πολλές ρατσιστικές επιθέσεις για αυτόν τον λόγο, είχε δηλώσει κάποτε: “Δεν είμαι προκατειλημμένος. Ο πατέρας μου ήταν λευκός και η μητέρα μου μαύρη. Με φωνάζουν μιγά ή κάπως έτσι. Δεν ανήκω σε καμία πλευρά…”.

 Οι πεποιθήσεις του και ο τρόπος που αντιμετώπιζε τη μουσική και τη ζωή συνολικά, τον κατέστησαν, στα 36 μόλις χρόνια που έζησε, έναν κορυφαίο καλλιτέχνη στο είδος του με έντονη επίδραση και στις επόμενες γενιές.  

Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε για τον έρωτα, τις ανισότητες, την ελευθερία, τα δικαιώματα των ανθρώπων και έμεινε συνεπής στη rastafarian ιδεολογία του, επιστρέφει στην επικαιρότητα μέσα από την επανακυκλοφορία του “Kayas”(διατίθεται από το amazon.com στη τιμή των 19.88$), το οποίο φέρει την ίδια καλλιτεχνική επιμέλεια που είχε και το πρωτότυπο του 1978.

 Ο Bob Marley, ο στοχαστής της reggae ήταν μία δυναμική προσωπικότητα, ένα πρότυπο για κάποιους, που ίσως να είχε να πει πολλά ακόμα, εάν ζούσε μέχρι σήμερα.

http://www.youtube.com/watch?v=0kn57HKIi-g

 

 



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!