Το μέλλον της Ακρόπολης στον ψηφιακό κόσμο

Πρόγραμμα περιήγησης της Ακρόπολης στο ίντερνετ.


Η ψηφιακή περιήγηση της Ακρόπολης είναι εφικτή πλέον με τη “χρήση” ενός πολύτιμου εργαλείου διαθέσιμου στο ευρύ κοινό, στους καθηγητές αλλά και τους μαθητές. Το “Ψηφιακό Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη” δίνει τη δυνατότητα περιήγησης στο χώρο και το παρελθόν του. Το νέο εργαλείο υλοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).
Με πλούσιο ψηφιακό υλικό του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της ΥΣΜΑ, που αναπτύχθηκε κατά την πολύχρονη προσπάθεια αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης (έντυπα για εκτύπωση, φυλλάδια, φωτογραφίες, ταινίες, δημοσιεύσεις, σχολικές εργασίες, ψηφιακά παιχνίδια, εκπαιδευτικά βιβλία και σχέδια μαθημάτων σχετικά με την Ακρόπολη και τα μνημεία της), διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο και φιλοδοξεί να αποτελέσει μια σύγχρονη πηγή γνώσης.
Ο χρήστης του Αποθετηρίου ανάλογα με την ιδιότητά του (μαθητής, εκπαιδευτικός, επισκέπτης, οικογένεια) μπορεί να πλοηγηθεί σε 300 περίπου εγγραφές, για καθεμία από τις οποίες παρουσιάζεται πλήρης κατάλογος, όπως: συγγραφέας-δημιουργός, τύπος περιεχομένου, χρονολογία, επιμελητής, εκδότης, μάθημα, εκπαιδευτική βαθμίδα, θέμα, μνημείο. Με τον τρόπο αυτό ο  μαθητής μπορεί για παράδειγμα  να εντοπίσει υλικό με θέμα την Ακρόπολη,  ο  εκπαιδευτικός να  αποκτήσει  άμεση πρόσβαση σε πλούσιο υλικό, ενώ οι γονείς και οι επισκέπτες να ενημερωθούν, ώστε να προετοιμάσουν καλύτερα μια οικογενειακή επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ακρόπολης.
Το ψηφιακό αποθετήριο εκπαιδευτικού περιεχομένου για την Ακρόπολη ξεναγεί τον επισκέπτη στα Προπύλαια, τον Ναό της Αθηνάς Νίκης, το Ερεχθείο, τον Παρθενώνα, διευκολύνοντας την επαφή με την τέχνη και την αρχιτεκτονική τους. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την ιστορική και πολιτιστική αξία των μεγάλων έργων συντήρησης και αναστήλωσης που πραγματοποιούνται στον Ιερό Βράχο.
Το υλικό του αποθετηρίου μπορεί να βρει κανείς μέσα  από μηχανές αναζήτησης, χάρη στην τεκμηρίωση και αρχειοθέτησή του με βάση διεθνή πρότυπα μετα-δεδομένων και είναι συμβατό με διεθνή αποθετήρια όπως η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη “Europeana”.

Περισσότερες πληροφορίες:

Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη
http://repository.acropolis-education.gr

Η “Ζωφόρος του Παρθενώνα”
http://www.parthenonfrieze.gr

Αποθετήριο της Ζωφόρου του Παρθενώνα
http://repository.parthenonfrieze.gr

“Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης”
http://www.acropolis-athena.gr

Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας
http://www.epset.gr

Ψηφιακά Αποθετήρια ΕΚΤ
http://www.ekt.gr/repositories

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
http://www.ekt.gr

Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ)
http://www.ysma.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!