Το πόρισμα Αλαμουντίν για τα Γλυπτά και τα πέντε σενάρια για την επιστροφή τους

Ή τώρα ή ποτέ – Οι τρεις δικηγόροι του Λονδίνου περιμένουν την επόμενη κίνηση από την ελληνική κυβέρνηση.


Οι τρεις εκπρόσωποι του δικηγορικού γραφείου που το περασμένο Φθινόπωρο επισκέφθηκαν την Αθήνα, είχαν δεσμευτεί πως θα στείλουν στο υπουργείο Πολιτισμού την αναλυτική και ολοκληρωμένη νομική πρόταση που ξεπερνά τις 150 σελίδες. Μαζί με την έκθεση υπάρχει και ένα ενημερωτικό σημείωμα για χρήση από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που έχουν σχεδιάσει. Τις λεπτομέρειες αυτές και την εξέλιξη της υπόθεσης παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή μέσα από το ρεπορτάζ της Μαριάννας Κακαουνάκη.  

«Ή τώρα ή ποτέ… H ώρα της διεκδίκησης έχει έρθει…» είναι το εμφατικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, στο απόρρητο νομικό σημείωμα που έχουν συντάξει σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.   Στο δεκασέλιδο σημείωμα που παρουσιάζει η εφημερίδα Καθημερινή έχουν δοθεί οι πρώτες απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα μιας ενδεχόμενης προσφυγής, δηλαδή: «Σε ποιο δικαστήριο, με τι κόστος και με τι προοπτικές επιτυχίας».  

Στη μελέτη των δικηγόρων, η οποία αναμένεται να σταλεί στο υπουργείο εντός των ημερών αναλύονται ουσιαστικά πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις: η προσφυγή σε δικαστήριο στην Ελλάδα, στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Από αυτές, η προσφυγή στις ΗΠΑ δεν θεωρείται πλέον πιθανή.  

Σε κάθε προσέγγιση αναλύονται «τα συν και τα πλην», το κόστος αλλά και η πορεία άλλων υποθέσεων που μπορούν σε κάποιο βαθμό να παραλληλισθούν με τη διεκδίκηση των Μαρμάρων εγείροντας δεδικασμένο.   Στόχος των δικηγόρων είναι, αφού η ελληνική πλευρά αποφασίσει να προχωρήσει, να κοινοποιηθεί μια εκδοχή της νομικής μελέτης στη βρετανική κυβέρνηση και στο Βρετανικό Μουσείο μαζί με μια επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητώντας επιστροφή των Γλυπτών. Εάν αρνηθούν, τότε θα ξεκινήσει επίσημα νομική διεκδίκηση. Πρώτο βήμα, να κατατεθεί από τον Ελληνα πρωθυπουργό το αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.  

Στην περίπτωση που η ελληνική αξίωση αποτύγχανε, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να υποβάλει αίτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι τρεις δικηγόροι είχαν αποδεχθεί ακόμη μία πρόσκληση να έρθουν στην Ελλάδα στα τέλη Ιανουαρίου, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης με τους εκπροσώπους των επιτροπών διεκδίκησης από όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση αναβλήθηκε λόγω εκλογών, ενώ με νέους συνομιλητές πλέον απέναντί τους, οι δικηγόροι δεν είχαν το πρώτο διάστημα ενημέρωση για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης.

Τελικά, μέσω του πρέσβη μας στο Λονδίνο, έμαθαν πως ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης αναμένει τη μελέτη τους. Τότε διεμήνυσαν πως είναι διατεθειμένοι ανά πάσα στιγμή να έρθουν στην Αθήνα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα διά ζώσης.

Το διαβάσαμε στο lifo.gr



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!