Το βάψιμο των αυγών ως Πασχαλινό έθιμο

Πως ξεκίνησε το έθιμο και τι συμβολίζει;


Πως ξεκίνησε το έθιμο και τι συμβολίζει;

Πως ξεκίνησε το έθιμο και τι συμβολίζει;

Πως ξεκίνησε το έθιμο και τι συμβολίζει;

Το βάψιμο των αυγών είναι το κατεξοχήν Πασχαλινό έθιμο. Γίνεται κάθε Μεγάλη Πέμπτη και για αυτό το λόγο πολλοί την ονομάζουν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη. Το βάψιμο των αυγών γίνεται πάντα τη Μεγάλη Πέμπτη, την ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός προσέφερε άρτο και οίνο ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του.
Το βάψιμο των αυγών με κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού που έσταξε, όταν τον λόγχισε ο Ρωμαίος στρατιώτης. Παράλληλα, το κόκκινο χρώμα, στην ορθόδοξη παράδοση, συμβολίζει και τη χαρά. Οι χριστιανοί συμβολίζουν με το αυγό τον τάφο από τον οποίο εξήλθε, όταν αναστήθηκε, ο Χριστός και γι΄ αυτό το λόγο τα τσουγκρίζουν κάθε Κυριακή του Πάσχα καθώς το αυγό συμβολίζει το “σπάσιμο” του τάφου του Xριστού και την Aνάστασή Tου.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση το χρώμα των αυγών οφείλεται σε μία ιστορία: «Όταν είπαν ότι αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δε το πίστευε. Μια γυναίκα μάλιστα που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά, για να πεισθεί, φώναξε: – Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα αυτά τα αυγά; Και πράγματι έγιναν!».
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το πρώτο από τα βαμμένα αυγά είναι της Παναγίας και το φυλάνε στο εικονοστάσι για όλο το χρόνο, καθώς πιστεύουν ότι έχει θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!