Τουρκία: Οι πρώτες εικόνες καταστροφής μέσα από το αεροδρόμιο Ατατούρκ – 41 οι νεκροί από τη νέα τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη
Τους 41 έφτασε ο αριθμός των νεκρών (44 μαζί με τους δράστες) – 13 ξένοι πολίτες ανάμεσα στα θύματα, κανείς δεν είναι Έλληνας
Καρμπόν” με την επίθεση των Βρυξελλών το μακελειό στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης
Γρίφος πως κατάφεραν οι τρομοκράτες να παρακάμψουν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Οι δράστες έφτασαν με ταξί και μόλις βγήκαν άρχισαν να γαζώνουν τους πάντες
Ο ένας ανατινάχθηκε έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων και άλλοι δυο εντός του αεροδρομίου
Συγκλονιστικά video έχουν καταγράψει τη στιγμή των εκρήξεων
Τους 41 έφτασε ο αριθμός των νεκρών (44 μαζί με τους δράστες) – 13 ξένοι πολίτες ανάμεσα στα θύματα, κανείς δεν είναι Έλληνας
Τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους “βλέπει” ο Ερντογάν πίσω από την επίθεση
Συλληπητήρια από τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συγγνώμη Ερντογάν! Ήταν η πρώτη επικοινωνία των δυο ανδρών μετά τη συγγνώμη του Τούρκου προέδρου για την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο
Το πρώτο φως της ημέρας, μιας μέρας πένθους για την Τουρκία, αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής. Το μέγεθος μιας ακόμα τραγωδίας που αφήνει πίσω της η νέα τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ με απολογισμό 41 νεκρούς και 150 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 13 ξένοι υπήκοοι, κανείς από τους οποίους δεν είναι Έλληνας.
Οι εικόνες από το εσωτερικό και το εξωτερικό του αεροδρομίου, όπου το βράδυ της Τρίτης (28.06.2016) τρεις καμικάζι αυτοκτονίας σκόρπισαν το θάνατο είναι σοκαριστικές.
Παντού καταστροφή. Σπασμένα τζάμια, τοίχοι κατεστραμμένοι και συνεργεία που προσπαθούν να κάνουν πάλι το αεροδρόμιο λειτουργικό.
Τα ερωτήματα πολλά και όλα αναπάντητα. Πως κατάφεραν τρεις καμικάζι, οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και ζωσμένοι με εκρηκτικά να φτάσουν μέχρι την αίθουσα αναχωρήσεων. Πως το πάθημα των Βρυξελλών δεν έγινε μάθημα; Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ήταν «καρμπόν» εκείνης στο Ζάβεντεμ στις 22 του περασμένου Μαρτίου. Ακόμη και στον τρόπο που έφτασαν ως το σημείο της επίθεσης οι δράστες: και αυτή τη φορά πήραν ταξί!
Ο πρώτος από τους δράστες άνοιξε πυρ κατά των ανυποψίαστων πολιτών έξω από το κτίριο των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησε συμπλοκή με αστυνομικούς αλλά ο δράστης κατάφερε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που είχε πάνω του. Οι άλλοι δυο συνεργοί του κατάφεραν και μπήκαν μέσα στο αεροδρόμιο. Κι αυτοί πυροβόλησαν και πυροδότησαν τα εκρηκτικά.
Ο ένας απ’ αυτούς, όπως έχει καταγραφεί σε ένα συγκλονιστικό video, δέχτηκε τα πυρά ενός ήρωα αστυνομικού. Όταν εκείνος πλησίασε τον δράστη και είδε τα εκρηκτικά, έτρεξα μακριά. Δευτερόλεπτα μετά, ο καμικάζι ανατινάχθηκε!
Αν και η τουρκική ηγεσία εμφανίζεται πεπεισμένη ότι πίσω από το λουτρό αίματος στο Ατατούρκ είναι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, για την ώρα δεν υπάρχει καμία ανάληψη ευθύνης.
Την επόμενη μέρα του μακελειού το κύριο ερώτημα που διατυπώνεται σχετίζεται με τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Κι αυτό τη στιγμή που από χτες το πρωί ήταν δεδομένη η αμερικανική προειδοποίηση για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία.
Και αυτή τη φορά, η κυβέρνηση διέταξε… σιγή ασυρμάτου. Από τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση παρατηρούνται προβλήματα στην πρόσβαση σε facebook, twitter και youtube.
Η κρατική Υπηρεσία Πληροφορικής και Επικοινωνίας που είναι αρμόδια για θέματα Διαδικτύου σε της ανακοίνωση υπενθύμισε την απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών που επιβλήθηκε χτες το βράδυ. Επεσήμανε μάλιστα ότι θα ακολουθηθεί νόμιμη διαδικασία εναντίον όσων αναρτούν στο Διαδίκτυο εικόνες από τις χτεσινές επιθέσεις, πράγμα που «εξυπηρετεί τους σκοπούς της τρομοκρατίας».
Όλα αυτά ενώ σιγά σιγά το Ατατούρκ προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς του. Ήδη, από τις 08:00 το πρωί της Τετάρτης επαναλαμβάνονται οι πτήσεις της Turkish Airlines, της Aegean κι άλλων εταιριών. Λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης, πάντως, η Turkish Airlines έχει ανακοινώσει ότι οι κρατήσεις για πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μεταξύ της 28ης Ιουνίου και της 5ης Ιουλίου 2016, είτε θ’ αλλάξουν είτε θα γίνει επιστροφή των χρημάτων στους επιβάτες, χωρίς οποιοδήποτε οικονομικό κόστος, κι ανάλογα με τις επιλογές των επιβατών, μέχρι την 31η Ιουλίου 2016.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA, Reuters