Τραγικές ιστορίες διασήμων: Χάθηκαν σε συντρίμια αεροπλάνων [εικόνες]
Τι συνδέει τον τον Μπ. Χόλι με τον Γ. Κρανιδιώτη και τους Μπέμπηδες της Μ.Γιουνάιτεντ με τον Αλ. Ωνάση; ΄Εσβησαν άδικα στα συντρίμια απίστευτων αεροπορικών τραγωδιών.
Στις 6 Φεβρουαρίου 1958 οι περίφημοι «Μπέμπηδες» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν αποσπάσει ισοπαλία από τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι και επέστρεφαν χαρούμενοι με ένα ελικοφόρο Airspeed Ambassador στην πατρίδα έχοντας προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 ο ΄Ελληνας αν. υπυργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης μετέβαινε με αεροσκάφος τύπου Φάλκον της ελληνικές κυβέρνησης στο Βουκουρέστι για να συμμετάσχει σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Ο θάνατος τους βρήκε στη στροφή…
Μεγάλες αεροπορικές τραγωδίες της μουσικής ιστορίας
Μπάντι Χόλι, Ρίτσι Βάλενς, Τζάιλς Ρίτσαρντσον: Η ημέρα που πέθανε η μουσική
Mε τον στίχο αυτό του Ντον Μακ Λιν από το τραγούδι του American Pie, έμεινε στην ιστορία ο χαμός τριών αστέρων του ροκ εν ρολ- τουΜπάντι Χόλι, του Ρίτσι Βάλενς και του Τζάιλς «Μπιγκ Μπόπερ» Ρίτσαρντσον. Το θλιβερό περιστατικό συνέβη τις πρωινές ώρες της 3/2 του 1959, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη κοντά στο Κλίαρ Λέικ της Άιοβα. Οι τρεις μουσικοί μεσουρανούσαν τότε στις ΗΠΑ. Ο 23χρονος Μπάντι Χόλι με τραγούδια όπως τα That’ll Be the Day, Peggy Sue και It’s So Easy, ο 18χρονος Ρίτσι Βάλενς με το La Bamba και ο 29χρονος Τζάιλς Ρίτσαρντσον με το Chantilly Lace. Είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για μία μεγάλη περιοδεία στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που σημείωνε πρωτοφανή επιτυχία. Το πούλμαν που είχαν νοικιάσει για τις μετακινήσεις τους, όμως, ήταν προβληματικό, με χαλασμένο κλιματισμό και σε μια εποχή με θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Έτσι, σε μία στάση τους στο Κλίαρ Λέικ, ο Μπάντι Χόλι σκέφθηκε να νοικιάσει ένα μικρό αεροπλάνο. Ο ουρανός ήταν μαύρος και ο πιλότος που δεν είχε μεγάλη πείρα κάρφωσε το Beechcraft Bonanza στο έδαφος και σκοτώθηκε μαζί τους.
Πάτσι Κλάιν: Τα όνειρα έσβησαν απότομα
Η Πάτσι Κλάιν ήταν μια πολύ γνωστή τραγουδίστρια της κάντρι μουσικής, με επιτυχίες όπως το Crazy και Walking After Midnight. Το Μάρτιο του 1963 είχε τελειώσει μια τιμητική συναυλία που έκανε για να βοηθήσει την οικογένεια ενός Dj της κάντρι που είχε σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα – οποία ειρωνία! – αποφάσισε να επιστρέψει στο Νάσβιλ μαζί με τον μάνατζέρ της, Ράντι Χάτζες, ο οποίος θα πιλοτάριζε και το αεροπλάνο. Ο καιρός δεν ήταν καλός και μέσα σε θύελλα ο Χάτζες έχασε εντελώς την ορατότητα. ΄Εριξε το αεροπλάνο πάνω σε μερικά δέντρα και στη συνέχεια κατέληξε μέσα σε ένα έλος. Η ζωή της «πέρασε» στον κινηματογράφο μέσα από την ταινία του 1985 «Sweet dreams» με την Τζέσικα Λανγκ και την υπέροχη ερμηνεία της.
Οτις Ρέντινγκ: Βουτιά στα νερά της λίμνης
Ο αμερικανός τραγουδοποιός Οτις Ρέντινγκ ( μαζί με τους Τζέιμς Μπράουν, Σαμ Κουκ, Τζάκι Γουίλσον και Λιτλ Ρίτσαρντ, διαμόρφωσαν και ανέδειξαν τη σόουλ ως την κύρια μουσική έκφραση των μαύρων της Αμερικής τη δεκαετία του ’60). ΄Εχοντας μόλις τελειώσει την ηχογράφηση του Sittin’ On The Dock Of The Bay στις 10 Δεκεμβρίου 1967, μπήκε στο προσωπικό του αεροπλάνο μαζί με τη μπάντα του, τους Bar–Kays και ξεκίνησε για περιοδεία. Στην προσπάθειά τους να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Μάντισον, συνάντησαν κακές καιρικές συνθήκες. Η κακή ορατότητα ήταν αιτία να πέσουν μέσα στη λίμνη Μονόνα και να σκοτωθούν όλοι. Μοναδικός επιζών ο τρομπετίστας Μπεν Κάουλεϊ.
Ράντι Ρόουντς: Παιχνίδια με το θάνατο
Ηταν 19 Μαρτίου 1982 όταν ο αμερικανός χέβι μέταλ κιθαρίστας,Ράντι Ρόουντς, οποίος έπαιζε μαζί με τον Οζι ΄Οσμπορν και στην μπάντα Quiet Riot, απόφασισε να οδηγήσει μαζί με τον οδηγό του λεωφορείου που είχαν για περιοδεία, χωρίς άδεια, ένα μικρό Beechcraft κάνοντας παιχνίδια με το λεωφορείο της μπάντας. Κατά την πτήση, το ένα φτερό του αεροπλάνου έσπασε καταλήγοντας σε απαπόφευκτη συντριβή. Το πτώμα του Ρόουντς βρέθηκε καμμένο και αναγνωρίστηκε από τα κοσμήματα που συνήθηζε να φέρει ο κιθαρίστας
Αλίγια Χόγκτον: ΄Ηταν μόλις 22 χρονών…
Σε ηλικία μόλις 22 χρονών έσβησε η αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και μοντέλο, Αλίγια Χόγκτον, σε ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, «που θυμίζει τους θανάτους του Μπάντι Χόλι και του Οτις Ρέντινγκ», όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα στις 25 Αυγούστου 2001. Το συμβάν έγινε ενώ βρισκόταν στην αρχή μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας στη μουσική και στον κινηματογράφο και έναν μήνα πριν κυκλοφορήσει το τρίτο της άλμπουμ, που είχε τίτλο το όνομά της. Για το γύρισμα ενός βίντεο κλιπ είχε ταξιδέψει στις Μπαχάμες με ένα δικινητήριο Τσέσνα. Στην επιστροφή το αεροπλάνο και ενώ κατευθυνόταν προς το Μαϊάμι, αντιμετώπισε μηχανική βλάβη. Ποσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μαρς Χάρμπορ και συνετρίβη σε απόσταση μόλις εκατό μέτρων από την άκρη του διαδρόμου. Σκοτώθηκαν και οι εννέα επιβαίνοντες.
Γκλεν Μίλερ: Δεν εντοπίστηκε ποτέ ούτε το πτώμα του, ούτε ίχνος του αεροπλάνου
Με ήχο του ξεχώρισε στον χώρο της τζαζ. ο Γκλεν Μίλερ σπούδασε στο Κολοράντο κι έγινε επαγγελματίας τρομπονίστας στα 1926. Ως το 1930, δούλεψε στη Νέα Υόρκη ως ανεξάρτητος μουσικός. Πρόλαβε να γυρίσει δυο μουσικές ταινίες στις αρχές της δεκαετίας του ’40. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, διηύθυνε την ορχήστρα της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Πετώντας πάνω από τη Μάγχη με ένα φωτισμένο αεροπλάνο εξαφανίστηκε στις 16 του Δεκέμβρη του 1944. Παρά τις έρευνες ουδέποτε εντοπίστηκε το πτώμα του ούτε κάποιο ίχνος του αεροπλάνου.
Η κατάρα των Κέννεντι και Ωνάση
Παιχνίδια της μοίρας, συμπτώσεις της ζωής, ανθρώπινος δάχτυλος ή κάτι άλλο; Νέοι, ωραίοι, πλούσιοι, φερέλπιδες γόνοι όπως ο Τζον Κέννεντυ τζούνιορ και ο Αλέξανδρος Ωνάσης έχασαν τη ζωή τους σε νεαρή ηλικία σε αεροπορικά δυστυχήματα και έκαναν για μια στιγμή την υφήλιο να παγώσει: μήπως το να είσαι γιος ενός Κέννεντι ή ενός Ωνάση είναι περισσότερο κατάρα από ευλογία;
Σε ηλικία 38 ετών ο Τζόν Κέννεντι τζούνιορ
Στις ΗΠΑ, ο Τζον Κέννεντυ τζούνιορ, γιος του δολοφονηθέντος προέδρου, κατέπεσε με το αεροσκάφος που οδηγούσε και σκοτώθηκε τον Ιούλιο του 1999 σε ηλικία 38 ετών. Μαζί του βρήκαν τον θάνατο η σύζυγός του Καρολίν Μπεσέτ και η αδελφή της Λόρεν.
Σε ηλικία 25 ετών ο Αλέξανδρος Ωνάσης
Ήταν στις 23 Ιανουαρίου του 1973, όταν η απίστευτη τραγωδία χτύπησε την οικογένεια Ωνάση, τότε που ο Αριστοτέλης Ωνάσης έδωσε την εντολή να κλείσουν τον διακόπτη των μηχανημάτων που κρατούσαν στη ζωή τον μοναδικό του διάδοχο και μονάκριβο γιο του. Το αεροπλάνο που πιλοτάριζε, ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136», κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε βαριά. Διακομίστηκε στο ΚΑΤ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή λόγω βαρειών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Ήταν μόλις 25 ετών. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης που ποτέ δεν συνήθλε από το χαμό του γιου του, από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι το δυστύχημα δεν ήταν τυχαίο και ότι γιος του ήταν θύμα εγκληματικής ενέργειας. Σαράντα και πλέον χρόνια μετά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
Πολιτικοί και αεροπορικά δυστυχήματα
Στις 10 Απριλίου του 2010 ο Πολωνός πολιτικός και Πρόεδρος της χώρας του από το 2005, Λεχ Κατίνσκι, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα όταν το προεδρικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στο Σμολένσκ της Ρωσίας. Το αεροπλάνο κατέπεσε στο νεκροταφείο όπου και θα μετέβαινε ο Λεχ Κατσίνσκι για να αποτίσει τιμές στους χιλιάδες Πολωνούς αξιωματικούς που είχαν σφαγιαστεί από Σοβιετικούς κατά τη σφαγή του Κατύν το 1940. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την Παρασκευή 27 Μαρτίου, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε δύο Ρώσους ελεγκτές κυκλοφορίας εναέριας κυκλοφορίας από την στρατιωτική εισαγγελία της Πολωνίας.
Τον Φεβρουάριο του 2004, ο Πρόεδρος των Σκοπίων Μπόρις Τραϊκόφσκι σκοτώθηκε από πτώση του αεροσκάφους του κοντά στο Στόλατς της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης. Τον Απρίλιο του 1994 οι πρόεδροι της Ρουάντα Χουβενάλ Χαμπιαριμάνα και του Μπουρούντι Κιπριέν Νταριαμίρα σκοτώθηκαν έπειτα από πτώση του αεροπλάνου τους. Τον Οκτώβριο του 1986 είχε χάσει τη ζωή του σε μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα και ο πρόεδρος της ΜοζαμβίκηςΣαμόρα Μαρσέλ μαζί με δύο υπουργούς του. Τον Μάιο του 1981 σκοτώθηκαν ο πρόεδρος του Ισημερινού Χάιμε Ρόλντος Αγκιλέρακαι λίγο αργότερα ο Μεξικανός υπουργός Εσωτερικών Χουάν Καμίλο Μουρίνιο. Την ίδια χρονιά έχασε τη ζωή του έπειτα από πτώση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο Πορτογάλος πρωθυπουργόςΦρανσίσκο Σα Καρνέιρο.
Το τραγικό τέλος του Γιάννου Κρανιδιώτη
Ο ΄Ελληνας διεθνολόγος από την Κύπρο, διπλωμάτης και πολιτικός, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συνιδρυτής της ΕΔΕΚ (κυπριακού σοσιαλιστικού κόμματος) και σύμβουλος στο γραφείο του Ανδρέου Παπανδρέου, Γιάννος Κρανιδιώτης, έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα όντας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999. Την ημέρα εκείνη ο Γιάννος Κρανιδιώτης μαζί με το γιο του και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες μετέβαινε με το υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Φάλκον της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Βουκουρέστι προκειμένου να συμμετάσχει σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο έξι από τους 13 συνολικά επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους. Μεταξύ αυτών ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο μοναδικό γιος του, Νικόλας.
Η είδηση που πάγωσε το φίλαθλο κόσμο: Το δυστύχημα με νεκρούς 7 «Μπέμπηδες» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
΄Ηταν 6 Φεβρουαρίου του 1958 ότα το ελικοφόρο Airspeed Ambassador που μετέφερε στην πατρίδα την αποστολή τηςΜάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου: αποτέλεσμα, να χάσουν τη ζωή τους 23 από τους 43 επιβαίνοντες. Το μοιραίο συνέβη στις 3:04 τα ξημερώματα, κατά την τρίτη προσπάθεια απογείωσης, λόγω χιονοθύελλας. Το αεροπλάνο απέτυχε να κερδίσει ύψος και κατέπεσε σ’ ένα χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν νεκρούς 7 ποδοσφαιριστές (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), 7 δημοσιογράφους, 4 στελέχη της ομάδας, 2 μέλη του πληρώματος και δύο φιλάθλους. Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής Ντάνκαν Έντουαρντς πέθανε λίγες μέρες αργότερα από τα βαριά του τραύματα σε νοσοκομείο του Μονάχου.Η πτήση τσάρτερ της British Airways προερχόταν από το Βελιγράδι, όπου οι αποκαλούμενοι«Μπέμπηδες του Ματ Μπάσμπι» είχαν αποσπάσει ισοπαλία 3-3 από τον Ερυθρό Αστέρα και είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση του Κύπελλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Ο προπονητής της ομάδας Ματ Μπάσμπι ξεκίνησε την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1958-1959) κι αφού είχε αναρρώσει από τα σοβαρά τραύματά του τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «Μπέμπηδων». Το 1967 η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τους διασωθέντες από το δυστύχημα Μπόμπι Τσάρλτον και Μπίλ Φόουκς, αλλά και τον νεαρό Τζορτζ Μπεστ, κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για την Αγγλία, συντρίβοντας την Μπενφίκα με 4-1 και συμβάλλοντας στον θρύλο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
πηγή:thetoc.gr