Τρένα: Άρχισε ο καθαρισμός των γραμμών στο δίκτυο ΟΣΕ και ΗΣΑΠ – «Είναι πολλά τα δέντρα» – ΒΙΝΤΕΟ


Τα τελευταία περιστατικά με τρένα στο δίκτυο των γραμμών του ΟΣΕ και του ΗΣΑΠ οδήγησαν στον καθαρισμό των σιδηροδρομικών γραμμών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την αυτοψία του ΑΝΤ1, δασοκομάντος με σιδεροπρίονα και τσεκούρια κόβουν δένδρα δίπλα στις γραμμές του τρένου στην περιοχή Αδάμες.

«Όταν περνάει το τρένο από εδώ, δεν έχει ασφάλεια. Τον χειμώνα έπεσε ένα δένδρο που ήταν καμένο και έπεσε στη γραμμή», λέει κάτοικος της περιοχής.

Σταγόνα στον… ωκεανό

Μετά την αύξηση των συμβάντων πρόσκρουσης κορμών δέντρων στους συρμούς ή ξέσπασμα φωτιάς στις γραμμές, εξαιτίας του ανεπαρκούς καθαρισμού του σιδηροδρομικού δικτύου ο καθαρισμός ξεκινά. Δένδρα και κλαδιά πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας κατά ελάχιστο  δέκα μέτρων εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό ορίζει ο νόμος, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Από την πυρκαγιά της Πάρνηθας το 2018, τα καμένα δένδρα τώρα κόπηκαν, δηλαδή περίπου έξι χιλιάδες κουφάρια που βρίσκονταν δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, με την απομάκρυνσή τους να ολοκληρώνεται τώρα. Κι αυτό, όπως υποστηρίζουν οι υπάλληλοι του ΟΣΕ είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

«Είναι πολλά τα δένδρα», αναφέρει υπάλληλος του ΟΣΕ και προσθέτει: «Υπολογίζουμε ότι είναι 100 χιλιόμετρα επί δέκα… Φανταστείτε για πόσα στρέμματα μιλάμε».

Η κάμερα του ΑΝΤ1 προχωρά κατά μήκος της γραμμής του τρένου και φτάνει στον Άγιο Στέφανο. Οι γραμμές χάνονται στο πευκοδάσος, τα ψηλά δένδρα κρέμονται πάνω από το δίκτυο. Δίπλα στις ράγες πεταμένοι κορμοί δένδρων. Οι κάτοικοι των συνοικιών που ζουν κοντά στις γραμμές ζητούν τον καθαρισμό του δικτύου.

«Θα ήθελα να τα καθαρίσουν τα δένδρα. Είναι επικίνδυνο», λέει μια κάτοικος της περιοχής. «Πρέπει να τα καθαρίσουν γιατί, εάν πάρει φωτιά θα καεί το σπίτι μου», επισημαίνει ένας άλλος.

«Προσανάμματα» για φωτιά

Σε σταθμούς του ΗΣΑΠ στα βόρεια προάστια. Κουκουνάρια, πευκοβελόνες και σκουπίδια, ένα παχύ χαλί εκατέρωθεν των γραμμών. Λίγο πιο κάτω παντού ξερόχορτα και ξεραμένα φύλλα από τους παρατεταμένους καύσωνες του καλοκαιριού.

«Κατά το παρελθόν ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος είχε εργάτες πρώτης γραμμής, οι οποίοι απομάκρυναν τυχόν αντικείμενα από τις γραμμές και επιθεωρούσαν για τυχόν φθορές. Αυτοί συνταξιοδοτήθηκαν», λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Κολαϊτης, Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ.

Στον Ασπρόπυργο, η κατάσταση στις γραμμές χαρακτηρίζεται στο ρεπορτάζ ως «ζούγκλα». Ξερά χόρτα, κλαδιά να προεξέχουν και σκουπίδια. Υπάρχει ακόμη και μια πεταμένη πινακίδα.

Στη Θήβα, στη συνοικία Πυρί, υπάρχει κανονική χωματερή δίπλα στις γραμμές του τρένου. Ξύλινα έπιπλα, σπασμένα μπουκάλια, απομεινάρια από καμένα ή κλεμμένα καλώδια, σκουπίδια κάθε λογής. Πολλές φορές ξεσπά φωτιά, όπως φαίνεται και σε σχετική φωτογραφία.

Από ψηλά φαίνονται τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν από τον καταυλισμό των Ρομά στο συγκεκριμένο σημείο, κατρακυλώντας προς τις σιδηροδρομικές ράγες.

Δείτε το σχετικό βίντεο

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!