Βανδαλισμοί συνολικής αξίας 180.000 ευρώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών!
Άγνωστοι παραβίασαν για ακόμη μια φορά γραφεία, κλέβοντας κυρίως ηλεκτρονικούς υπολογιστές κατά τη διάρκεια των αργιών των Χριστουγέννων
Άγνωστοι παραβίασαν για ακόμη μια φορά γραφεία, κλέβοντας κυρίως ηλεκτρονικούς υπολογιστές κατά τη διάρκεια των αργιών των Χριστουγέννων – Έχουν καταστραφεί συνολικά 150 γραφεία του ιδρύματος – «Εάν υπήρχε μόνιμη φύλαξη, θα είχαν αποτραπεί οι κλοπές», δηλώνει ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Εικόνα διάλυσης και χάους παρουσιάζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο ίδιο έργο θεατές για δέκατη φορά από τον Μάρτιο του 2014 βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των αργιών των Χριστουγέννων καθηγητές, ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν άγνωστοι παραβίασαν 40 γραφεία, κλέβοντας κυρίως ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Εξαιτίας της ελλιπούς φύλαξης, τα κρούσματα κλοπών στο συγκεκριμένο τμήμα αλλά και σε άλλα είναι συχνό φαινόμενο. Είναι ενδεικτικό ότι από τον Μάρτιο του 2014 το τμήμα έχει υποστεί διαρρήξεις και βανδαλισμούς 10 φορές, με απώλειες εξοπλισμού της τάξης των 180.000 ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί το κόστος αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών.
«Αυτό που προσπαθούμε είναι να μην έχουμε κενά στη φύλαξη και το ζητάμε πλέον πολύ έντονα. Βέβαια ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί πριν 2 χρόνια, δεν προέβλεψε ότι θα απολύονταν πολλοί μόνιμοι φύλακες. Ζητάμε να διατεθεί και άλλο προσωπικό για τη φύλαξη», τονίζει ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην εφημερίδα «Εθνος», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι με τις διαδικασίες της διαθεσιμότητας καταργήθηκαν στο Ε.Κ.Π.Α. όλες οι θέσεις του προσωπικού φύλαξης.
Ο κ. Σταυρακάκης σημειώνει στην εφημερίδα πως εάν υπήρχε μόνιμη φύλαξη, θα είχαν αποτραπεί οι κλοπές και τα χρήματα για τη μισθοδοσία των πρόσθετων εργαζομένων που θα απαιτούνταν θα ήταν λιγότερα από το κόστος του κλεμμένου εξοπλισμού και των φθορών.
Επισημαίνει ότι οι κλοπές από τα γραφεία και τα εργαστήρια του τμήματος δεν είναι τα μοναδικά φαινόμενα που «πληγώνουν» το τμήμα. Περιμετρικά, τονίζει ο κ. Σταυρακάκης, γίνεται συχνά χρήση και εμπόριο ναρκωτικών ουσιών, χωρίς κανείς να μπορεί να επέμβει.
Πάντως, τρεις ημέρες πριν από το νέο περιστατικό παραβίασης των γραφείων, και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου, 35 καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής με ανακοίνωσή τους είχαν αναφερθεί στα πρόσφατα συμβάντα στο τμήμα και ειδικότερα στη διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου.