Βίντεο ντοκουμέντα: Εν δράσει ο ληστής που χτυπούσε φαρμακεία και καταστήματα…. κοντά στο σπίτι του – Το σκούτερ και το κόλπο με το κράνος


Φαρμακεία, ξενοδοχεία, καταστήματα, ακόμη και πεζούς στα Βόρεια Προάστια είχε βάλει στο στόχαστρό του ο 44χρονος που συνελήφθη το πρωί της 15ης Οκτωβρίου και κατηγορείται για τη διάπραξη 13 ένοπλων ληστειών.

Το τελευταίο δίμηνο ο δράστης είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των επιχειρηματιών σε Πεύκη, Μαρούσι και Κηφισιά, καθώς διέπραττε ληστείες με την απειλή όπλου ή μαχαιριού, ενώ δρούσε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα και λάμβανε υψηλά μέτρα προστασίας.

Το enikos.gr φέρνει στο φως βίντεο ντοκουμέντα από την δράση του 44χρονου ληστή.

Ακολουθούσε ιδιαίτερη μεθοδολογία, δρώντας τις περισσότερες φορές απογευματινές – βραδινές ώρες. Επιβαίνοντας σε «επιχειρησιακό δίκυκλο», τύπου σκούτερ, προσέγγιζε κατά τις ώρες λειτουργίας τους το κατάστημα ή το φαρμακείο ή το ξενοδοχείο που σκόπευε να διαπράξει ληστεία και κατόπτευε τον χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν αντιλαμβανόταν ότι εντός των υποψήφιων στόχων του δεν υπήρχαν πελάτες, παρά μόνο οι υπάλληλοι, στάθμευε την επιχειρησιακή δίκυκλη μοτοσικλέτα είτε μπροστά στην είσοδο, είτε σε κοντινή απόσταση. Στη συνέχεια, εισέβαλε στο χώρο, προσεγγίζοντας τον υπάλληλο του καταστήματος, όπου με την απειλή όπλου ή μαχαιριού που έφερε, είτε εξανάγκαζε τα θύματά του να του παραδώσουν χρήματα, είτε τα αφαιρούσε από τα ταμεία. Στη συνέχεια, επιβιβαζόταν στην μοτοσικλέτα του και τρεπόταν σε φυγή.

Δείτε καρέ καρέ την δράση του ληστή:

Τα μέτρα αυτοπροστασίας και το κράνος της «e-food»

Η δράση του δεν περιορίστηκε μόνο στις ληστείες σε βάρος φαρμακείων ή καταστημάτων, αλλά επεκτάθηκε και σε ληστείες σε βάρος πεζών ακόμα και σε απόπειρα κλοπής σε κατάστημα. Κατά την αστυνομία, ο κατηγορούμενος δεν δίσταζε να προτάσσει το όπλο προς το μέρος των θυμάτων του, αφήνοντας να γίνει αντιληπτή η πρόθεσή του να το χρησιμοποιήσει, προκαλώντας τους με αυτόν τον τρόπο, τρόμο και ανησυχία.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της δράσης του 44χρονου αποτελεί η λήψη υψηλών μέτρων αυτοπροστασίας, ώστε να αποφεύγει την σύλληψη. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, φρόντιζε να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του χρησιμοποιώντας κράνος μηχανής, υφασμάτινη ή χειρουργική μάσκα και γυαλιά ηλίου. Παράλληλα, η επιχειρησιακή δίκυκλη μοτοσικλέτα που χρησιμοποιούσε του εξασφάλιζε απρόσκοπτη κίνηση και άμεση διαφυγή σε στενούς δρόμους, ακόμα και σε περιπτώσεις αυξημένης κυκλοφοριακής συμφόρησης. Επίσης, ο δράστης κάλυπτε την πινακίδα κυκλοφορίας της «επιχειρησιακής» του δίκυκλης μοτοσικλέτας είτε με πετσέτα είτε με σακούλα, δυσχεραίνοντας έτσι την ταυτοποίηση των στοιχείων της μοτοσυκλέτας και κατ’ επέκταση τον εντοπισμό και τη σύλληψή του. Μάλιστα, το γεγονός ότι η επιχειρησιακή του δίκυκλη μοτοσικλέτα ήταν ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων, αποτελούσε δικλείδα ασφαλείας, έτσι ώστε ακόμα και αν γινόταν αντιληπτός, να μην μπορούσε να γίνει άμεσα η διασύνδεση του δίκυκλου με αυτόν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάπραξη των αξιόποινων ενεργειών του, επέλεγε να αλλάζει κάποια από τα ρούχα του, ώστε να αποφύγει τη διασύνδεση και το συσχετισμό του με τις ληστείες.

Όπως επισημαίνεται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας, ενδεικτικό στοιχείο του επαγγελματισμού με τον οποίο δρούσε ο κατηγορούμενος, αποτελεί το γεγονός ότι κατά την δράση του, εκτός από τα μέτρα αυτοπροστασίας που λάμβανε (κάλυψη πινακίδας κυκλοφορίας κτλ), έφερε εξοπλισμό (κράνος μηχανής) με το λογότυπο της «e-food». Το συγκεκριμένο κράνος του παρείχε το πλεονέκτημα να κινείται συνεχώς στην ίδια περιοχή, χωρίς να κινεί υποψίες. Με τον τρόπο αυτό επιτύγχανε να κατοπτεύει απαρατήρητος τους υποψήφιος στόχους του, χωρίς να γίνεται αντιληπτός από τους διερχόμενους περαστικούς ή από αστυνομικούς που έκαναν περιπολίες. Φαίνεται, δηλαδή, πως είχε ξεκάθαρο πλάνο δράσης και οι κινήσεις του ήταν προμελετημένες.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 44χρονος επέλεγε οι στόχοι που ήθελε να διαπράξει αξιόποινη πράξη να βρίσκονται κοντά στο σπίτι του, ακόμα και σε απόσταση 50 μέτρων από αυτήν. Η τακτική αυτή του έδινε το πλεονέκτημα να μπορεί να μεταβαίνει σε άμεσο χρονικό διάστημα στην οικία του, με συνέπεια να μην μπορεί να εντοπιστεί κατά τις αναζητήσεις των αστυνομικών που έσπευδαν στο σημείο των ληστειών.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το διάστημα από την 13-08-2024 μέχρι την 27-09-2024, δηλαδή μέσα σε 46 ημέρες, διέπραξε δεκατρείς 13 ένοπλες ληστείες, εκ των οποίων πέντε απόπειρες, καθώς και μία απόπειρα κλοπής σε κατάστημα με αποτέλεσμα να αποκομίσει συνολικό χρηματικό ύψους 4.180 ευρώ.

Η σύλληψη και η έρευνα στο σπίτι του

Το πρωί της 15ης Οκτωβρίου 2024, αστυνομικοί του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής μετέβησαν σε συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας στο Μαρούσι, προς αναζήτηση του 44χρονου. Στις 09:30 της ίδια ημέρας, ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε έξω από το σπίτι του και προσήχθη στην συγκεκριμένη υπηρεσία.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην κατοικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1. Ποσότητα ναρκωτικής ουσίας πιθανόν ηρωίνης, συνολικού μεικτού βάρους 0,8 γραμμαρίων
2. Ένα όπλο ρέπλικα, μαύρου χρώματος
3. Ένα κινητό τηλέφωνο μάρκας XIAOMI
4. Ένα κράνος μηχανής, κόκκινου χρώματος, της εταιρείας «EFOOD»
5. Ένα ζευγάρι λευκά παπούτσια, τα οποία στο πίσω μέρος τους είναι πορτοκαλί φωσφορίζοντος χρώματος
6. Ένα τζιν παντελόνι, μπλε χρώματος
7. Ένα αμάνικο μπουφάν, σκούρου χρώματος με κίτρινο χρώμα στο εσωτερικό του γιακά
8. Ένα σακίδιο πλάτης, σκούρου χρώματος, με το λογότυπο της εταιρείας «NIKE»
9. Ένα παντελόνι, μαύρου χρώματος
10. Ένα ζευγάρι παπούτσια, μαύρου χρώματος
11. Ένα κοντομάνικο πουκάμισο, μπλε – γαλάζιου χρώματος
12. Ένα τζιν παντελόν,ι ανοικτού μπλε χρώματος με σκισίματα
13. Μία χαρακτηριστική ζακέτα ,κίτρινου χρώματος
14. Μία βερμούδα παραλλαγής
15. Μία μπλούζα, μαύρου χρώματος, που φέρει στο εμπρόσθιο μέρος της χαρακτηριστική στάμπα με το σχέδιο της νεκροκεφαλής
16. Ένα μπουφάν, λευκού χρώματος

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, ο κατηγορούμενος φορούσε τα παραπάνω ρούχα κατά τη διάπραξη των αξιόποινων πράξεων.

Οι ληστείες

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα – μαρτυρίες παθόντων, ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού,  έρευνα σε οικία, σύστημα γεωεντοπισμού δίκυκλης μοτοσικλέτας κλπ- ο κατηγορούμενος εμπλέκεται στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

1. Περί την 19:20΄ ώρα της 13-08-2024, ο ανωτέρω κατηγορούμενος επιβαίνων σε δίκυκλο όχημα προσέγγισε φαρμακείο επί της οδού Αγίας Παρασκευής στην Πεύκη Αττικής. Στη συνέχεια, εισήλθε στο φαρμακείο και, αφού ακινητοποίησε απειλώντας την ιδιοκτήτρια, αφαίρεσε από το ταμείο το χρηματικό ποσό των 230 ευρώ. Κατόπιν, εξήλθε του φαρμακείου, επιβιβάστηκε στο δίκυκλο και τράπηκε σε φυγή.

2. Περί την 21:50΄ ώρα της 24-08-2024, ο ανωτέρω κατηγορούμενος εισήλθε σε supermarket που βρίσκεται επί της οδού Ηροδότου στο Μαρούσι Αττικής και, αφού ακινητοποίησε με την απειλή όπλου την υπάλληλο, αφαίρεσε από το ταμείο το χρηματικό ποσό των 320 ευρώ. Κατόπιν, εξήλθε του φαρμακείου και τράπηκε σε φυγή.

3. Περί την 17:15΄ ώρα της 01-09-2024, ο ανωτέρω κατηγορούμενος επιβαίνων σε δίκυκλο λευκού χρώματος, προσέγγισε κατάστημα επί της οδού Πίνδου στην Πεύκη Αττικής. Στη συνέχεια, εισήλθε στο κατάστημα και, αφού ακινητοποίησε με την απειλή όπλου την υπάλληλο, αφαίρεσε από το ταμείο το χρηματικό ποσό των 170 ευρώ. Κατόπιν, εξήλθε του φαρμακείου επιβιβάστηκε στο δίκυκλο και τράπηκε σε φυγή.

4. Περί την 12:40΄ ώρα της 03-09-2024, ο ανωτέρω κατηγορούμενος εισήλθε σε minimarket επί της οδού Αγίας Κυριακής στην Κηφισιά Αττικής και, αφού ακινητοποίησε με την απειλή όπλου την υπάλληλο, αφαίρεσε από το ταμείο το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ. Κατόπιν, εξήλθε του καταστήματος και τράπηκε σε φυγή.

5. Περί την 18:58΄ ώρα της 04-09-2024, ο ανωτέρω κατηγορούμενος εισήλθε σε minimarket επί της οδού Αγίας Κυριακής στην Κηφισιά Αττικής, κατευθύνθηκε στον χώρο του ταμείου, όπου βρισκόταν η υπάλληλος και αποπειράθηκε να αφαιρέσει χρηματικό ποσό, χωρίς να τα καταφέρει.  Στη συνέχεια, εξήλθε του καταστήματος και τράπηκε σε φυγή.

6.Περί την 13:05΄ ώρα της 07-09-2024, ο ανωτέρω κατηγορούμενος εισήλθε σε φαρμακείο επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου στο Μαρούσι Αττικής και, αφού ακινητοποίησε με την απειλή μαχαιριού την υπάλληλο, αφαίρεσε από το ταμείο το χρηματικό ποσό των 900 ευρώ. Κατόπιν, εξήλθε του φαρμακείου και τράπηκε σε φυγή.

7. Περί την 21:35΄ ώρα της 09-09-2024, ο ανωτέρω κατηγορούμενος επιβαίνων σε δίκυκλο, προσέγγισε μία γυναίκα, η οποία περπατούσε επί της οδού Θεσσαλονίκης στην Κηφισιά και, αφού την ακινητοποίησε με την απειλή όπλου, της ζήτησε να του δώσει χρήματα με αρνητικό αποτέλεσμα. Κατόπιν, επιβαίνων στο δίκυκλο τράπηκε σε φυγή.

8. Περί την 21:45΄ ώρα της 09-09-2024, ο ανωτέρω κατηγορούμενος εισήλθε σε κατάστημα επί της οδού Πίνδου στην Πεύκη Αττικής και, αφού ακινητοποίησε με την απειλή όπλου την υπάλληλο, ζήτησε να του ανοίξει το ταμείο για να αφαιρέσει χρηματικό ποσό, χωρίς να τα καταφέρει. Κατόπιν, εξήλθε του καταστήματος και τράπηκε σε φυγή.

9. Περί την 21:55΄ ώρα της 09-09-2024, ο ανωτέρω κατηγορούμενος επιβαίνων σε δίκυκλο, λευκού χρώματος προσέγγισε κατάστημα καφέ επί της οδού Αχαρνών στην Κηφισιά Αττικής. Στη συνέχεια, αφού έθραυσε με πέτρα την τζαμαρία του καταστήματος, εισήλθε σε αυτό, πλην όμως δεν αφαίρεσε κάτι, διότι ο ιδιοκτήτης του φώναξε μέσω της κάμερας ασφαλείας και ο δράστης τράπηκε σε φυγή.

10. Περί την 05:53΄ ώρα της 10-09-2024, ο ανωτέρω κατηγορούμενος εισήλθε σε ξενοδοχείο που βρίσκεται επί της οδού Πέλλης στην Κηφισιά Αττικής και, αφού ακινητοποίησε με την απειλή όπλου τον υπάλληλο, αφαίρεσε από το ταμείο το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ. Κατόπιν, εξήλθε του ξενοδοχείου και τράπηκε σε φυγή.

11. Περί την 19:00΄ ώρα της 18-09-2024, ο ανωτέρω κατηγορούμενος,  επιβαίνων σε δίκυκλο λευκού χρώματος, προσέγγισε φαρμακείο που βρίσκεται επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου στο Μαρούσι Αττικής, με προφανή σκοπό να τελέσει ληστεία, πλην όμως έγινε αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη και τράπηκε σε φυγή.

12. Περί την 12:50΄ ώρα της 20-09-2024, ο ανωτέρω κατηγορούμενος επιβαίνων σε δίκυκλο, λευκού χρώματος προσέγγισε φαρμακείο επί της οδού Άρεως στην Κηφισιά Αττικής. Στη συνέχεια, εισήλθε στο φαρμακείο και, αφού ακινητοποίησε με την απειλή όπλου την υπάλληλο, αφαίρεσε από το ταμείο το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ και μία συσκευή τηλεφώνου. Κατόπιν, εξήλθε του φαρμακείου επιβιβάστηκε στο δίκυκλο και τράπηκε σε φυγή.

13. Περί την 19:45΄ ώρα της 27-09-2024, ο ανωτέρω κατηγορούμενος προσέγγισε φαρμακείο, που βρίσκεται επί της οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου στο Μαρούσι Αττικής, με προφανή σκοπό να τελέσει ληστεία, πλην όμως η πόρτα του φαρμακείου ήταν κλειστή  και τράπηκε σε φυγή.

14. Περί την 19:50΄ ώρα της 27-09-2024, ο ανωτέρω κατηγορούμενος επιβαίνων σε δίκυκλο, λευκού χρώματος προσέγγισε φαρμακείο επί της οδού Πίνδου στην Πεύκη Αττικής. Στη συνέχεια, εισήλθε στο φαρμακείο και, αφού ακινητοποίησε με την απειλή όπλου την ιδιοκτήτρια και έτερες υπαλλήλους, αφαίρεσε από το ταμείο το χρηματικό ποσό των 160 ευρώ και κάποια κέρματα των δύο ευρώ. Κατόπιν, εξήλθε του φαρμακείου επιβιβάστηκε στο δίκυκλο και τράπηκε σε φυγή.

15. Την 07-06-2024, ο ανωτέρω κατηγορούμενος μίσθωσε επιχειρησιακό δίκυκλο, με σύμβαση μίσθωσης οχήματος και από την 28-07-2024 έως την 30-09-2024 σταμάτησε να καταβάλει τα μισθώματα ως όφειλε, συνεχίζοντας να κατέχει το δίκυκλο, οφείλοντας στην εταιρεία το χρηματικό ποσό των 260,40 ευρώ.

διαβάστε περισσότερα



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ!