Ξεναγώντας τους πρόσφυγες στην Ακρόπολη
Σέλφι και φωτογραφίες των μνημείων βγάζουν οι νεαροί πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, που φιλοξενούνται στο Σχιστό και στον Ελαιώνα, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.
Ο Μοχάμεντ Ζαχίρ κουβαλά στην πλάτη του ένα μεγάλο σακίδιο. Η ζέστη δεν φαίνεται να τον ενοχλεί, καθώς περπατάμε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με τη γυναίκα του και τη μικρή τους κόρη, την Αθηνά, τη μικρότερη από τα έξι παιδιά τους. Δεν έχουν περάσει παρά λίγα λεπτά που βγήκαν από το Μουσείο της Ακρόπολης και πηγαίνουμε προς την είσοδο του Ιερού Βράχου. «Εχω διαβάσει για την ιστορία της Ελλάδας στο Αφγανιστάν. Ηξερα για την Ακρόπολη, αλλά ποτέ δεν είχα δει αυτά τα μνημεία από κοντά. Είναι σαν η Ιστορία να ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια μου», λέει στην «Κ». Για τη μικρή Αθηνά ήταν η πρώτη φορά που πήγαινε σε μουσείο και όλα της φάνηκαν καταπληκτικά. Είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που η Αθηνά και η οικογένειά της περνούν ένα διαφορετικό πρωινό μακριά από το Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα, το οποίο, όπως μας λένε, έχει σοβαρά προβλήματα με την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ήλιος είναι ψηλά και από την Ακρόπολη βγαίνει η ομάδα των ανήλικων προσφύγων από το Κέντρο του Σχιστού.
Οι περίπου 100 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και τη Συρία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για τις ξεναγήσεις, αν και ορισμένοι δεν πρόλαβαν τελικά να επισκεφθούν και τους δύο χώρους. Ωστόσο η επίσκεψη που οργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο πολιτιστικός οργανισμός Flux Laboratory, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, ήταν μια ευκαιρία ώστε να ξεφύγουν για λίγο από τη δύσκολη καθημερινότητά τους.
«Είναι μέρα που υποδεχόμαστε πρόσφυγες όχι μόνο για να δείξουμε τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς, αλλά για να δείξουμε ότι αυτή η κληρονομιά είναι για όλους, είναι δική μας και δική τους», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς κατά την υποδοχή τους. Ο κ. Μπαλτάς συνέδεσε την αρχαιοκαπηλία στην Παλμύρα με τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Είδαμε τις καταστροφές στην Παλμύρα, είδαμε καταστροφές μνημείων και αρχαιοκαπηλία που ξεκινάει μετά από αυτή την καταστροφή. Για την UNESCO και για ολόκληρη την ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή η ακεραιότητα των μνημείων είναι το σημαντικό ζήτημα. Ο Παρθενώνας δεν είναι ακέραιο μνημείο από αυτή την άποψη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια παγκόσμια κινητοποίηση και για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», σημείωσε προτού αποχωρήσει.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian (8 Μαΐου), ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι εφόσον διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, υποστηρίξουν το αίτημα του επαναπατρισμού, η χώρα ίσως προσφύγει τελικά στα διεθνή δικαστήρια. Ωστόσο ο ΟΗΕ έχει ήδη υιοθετήσει ψήφισμα (12/2015), με τη συναίνεση 74 κρατών-μελών, για την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά ο υπουργός Πολιτισμού είχε στο κοντινό παρελθόν απορρίψει τη νομική διεκδίκησή τους…